Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är världens 8 största och populäraste spritföretag

När man rankar världens spritföretag efter hur mycket de säljer kanske man kan tänka sig att de svenska storsäljarna, som Absolut och Explorer, skulle hamna i topp.
Men faktum är att svenskarnas favoritsprit är långt ifrån toppen.
Här är de åtta spritföretag som säljer bäst i hela världen, enligt statistik från International Wine & Spirits Research.

Bubblare: Johnnie Walker, Bacardi & Jack Daniel's

 

Vi kan redan nu avslöja att asiatiska sprittillverkare dominerar på topp 8, men de internationella storsäljarna är inte långt efter. På tolfte plats hamnar den populära skotska whiskyn Johnnie Walker, som den bäst säljande skotska whiskyn i världen.

Strax efter, på plats tretton hamnar romtillverkaren Bacardi och på fjortonde plats den amerikanske whiskey- och burbounfavoriten Jack Daniel's. Ingen av de här internationella spritjättarna dominerar någon enskild marknad, men de når globalt ut till många hundra miljoner kunder. Gemensamt för dem är också att deras produkter är relativt billiga.

Med det sagt ger vi oss nu in på topp 8.

LÄS OCKSÅ: Så ska du servera din whisky


 

8. Hong Thong, Thailand – sålde 191 miljoner liter 2017

Thailand är känt för sina öl, men här dricks också en mycket populär spritdryck vid namn Sangsom. Det kallas ibland för en whisky men är egentligen en rom, eftersom den bryggs på sockerrör och lagras på ekfat.

Hong Thong är ett lågprisalternativ som förutom sockerrör också bryggs på ris. Alkoholinnehållet är 35 procent och den dricks alltså i mängder i Thailand med omnejd.  Varken Hong Thong eller någon annan Sangsom finns på Systembolaget.

 

7. Chum Churum, Sydkorea – 230 milljoner liter

Det koreanska brännvinet soju är världens mest druckna sprit, trots att den inte alls slagit igenom brett i Europa. Istället är det i Sydkorea med grannländer som spriten dricks i mängder. Enligt en undersökning från 2014 dricker den genomsnittlige vuxne sydkoreanen 13,7 snapsar i veckan. Det kan jämföras med tvåan på listan, Ryssland, med 6,3 snapsar i veckan och 1,3 i Sverige.

Soju innehåller mindre alkohol än till exempel brännvin eller vodka. Populära märken innehåller cirka 20 procent alkohol. Chum Churum marknadsför sig som mer lättdrucken och utblandad, med en alkoholhalt på 17 procent. Det är den enda soju som går att köpa på Systembolaget, via beställningssortiment (nr 87714). Där kostar en flaska på 350 ml 139 kronor.

LÄS OCKSÅ: Soju – intresset växer för världens mest populära sprit

 

6. Smirnoff, Ryssland – 231 miljoner liter

Det enda riktigt globala spritmärket på topplistan är Smirnoff, som har sitt ursprung i Ryssland med som idag ägs av den brittiska spritjätten Diageo. Företaget grundades som ett destilleri i Moskva på 1860-talet och blev snabbt mycket populärt. Smirnov-familjen blev snabbt en av Rysslands rikaste men efter ryska revolutionen beslagtogs fabriken.

1930 lyckades Smirnov flytta verksamheten till USA och under 1940-talet blev vodka känt i USA som 'vit whisky'. I dag säljer Smirnoff bland annat vodka och alkoläsk i hela 155 länder. Men de är alltså "bara" sjätte störst i världen. På Systembolaget finns en mängd olika drycker från Smirnoff.

 

5. McDowell's, Indien – 237 miljoner liter

Whisky förknippas ofta med Skottland och Irland, men när det handlar om stor volym är det inga som slår Indien. Det är oklart om det är värmen, maten, eller något annat som har gjort whiskyn så populär just här, men att det har att göra med det tidigare brittiska kolonialväldet är ingen vild gissning.

McDowell's är en av de populäraste whiskytillverkarna i Indien, men gör även brandy och rom. Det gör dem till världens största spritillverkare som gör mer än en sorts sprit. För den som vill testa får vi tyvärr meddela att McDowell's inte finns på Systembolaget.

LÄS OCKSÅ: Whisky - lär dig mer om spriten i expertens snabbguide

 

4. Emperador, Fillippinerna – 259 miljoner liter

Men det är inte bara i Korea, Indien, Thailand och Ryssland som det dricks mycket sprit. På Fillippinerna är både gin och öl populära drycker men här finns världens största brandytillverkare, Emperador.

På Fillippinerna med omnejd har Emperador gått hem med en rad olika smaker på brandy, bland annat med kanel. På senare år har företaget också börjat sälja whisky, efter att ha köpt upp ett skotskt företag. Emperador finns inte på Systembolaget.

 

3. Officer's Choice, Indien – 284 miljoner liter

På tredje plats finns världens största whisky som också är världens största bruna sprit, indiska Officer's Choice. Två anledningar till framgångarna är att den etablerats i flera länder i Asien och Afrika, samt att den ofta säljs i stora flaskor på upp till två liter.

Namnet kommer, enligt företagets egen hemsida, av att whiskyn väcker 'den inre officeren' hos den som dricker den. Officer's Choice finns inte på Systembolaget. Det går dock att få tag på en hel del indisk whisky där, till exempel av märken som Amrut, Paul John och Rampur.

LÄS OCKSÅ: Spriten som sålde bäst på Systembolaget 2017

 

2. Ruang Khao, Thailand – 286 miljoner liter

Precis som Hong Thong på åttonde plats på den här listan är Ruang Khao romvarianten Sangsom. Till skillnad från den mörka romen Hong Thong är det här en ljus rom med sockerrör som bas. De liknar varandra i det billiga priset, som är en av de viktigaste faktorerna bakom framgången.

Som du kanske noterat har spritsorterna så här långt på listan varit ungefär lika stora. Men förstaplatstagaren säljer mer än dubbelt så mycket som tvåan. Och om du inte har bra koll på koreansk kultur har du nog aldrig hört namnet...

 

1. Jinro, Sydkorea – 683 miljoner liter

Världens klart mest populära sprit är en koreansk soju vid namn Jinro. 683 miljoner liter är ofattbart mycket sprit, och då har Jinro dessutom ökat försäljningen fyra år i rad. En av nycklarna till framgången har varit en liten groda. Ja, du läste rätt. På flaskan finns en liten bild på en groda, som är vit när flaskan är varm. När sojun sedan blir tillräckligt kall för att dricka blir grodan blå.

Men den största förklaringen till att Jinro är världens mest sålda sprit är dels att soju är etablerat i den koreanska måltidskulturen, och dels att Jinro länge varit den dominerande sojun. Märket lanserades 1924 och har i princip sedan dess dominerat den koreanska marknaden. På senare år har man lanserat flera varianter av sin populära soju, som till exempel med smak av grapefrukt och druvor och med lägre alkoholhalt.

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges bästa nya snapsvisor