Gin & tonic är en mäkta populär drink. Enligt en internationell jury ska man helst välja svensk gin när man gör klassikern.
1 av 2: Gin & tonic är en mäkta populär drink. Enligt en internationell jury ska man helst välja svensk gin när man gör klassikern. Foto: FESENKO MAKSYM / FESENKO MAKSYM
Vinnar-ginen old Tom Gin.
2 av 2: Vinnar-ginen old Tom Gin. Foto: Pressbild

Svensk gin är världens bästa att göra gin & tonic på

Vill man göra en av världens mest populära och klassiska drinkar – nämligen en gin & tonic.

Då ska man välja svensk gin.

Det avslöjade nyligen juryn för världens största sprittävling som delade ut sitt pris till Hernö Gin. 

Sverige är ett land att räkna med när det kommer till sprit. Det finns många duktiga hantverkare på destillerier runtom i landet, vilket den här guiden som Allt om Vin publicerade tidigare i år visar. 

Ett av alla hyllade och prisbelönta varumärken är Hernö Gin utanför Härnösand. Och nyligen fick destilleriet ytterligare ett tungt pris under världens största sprittävling, International Wine and Spirits Competition (IWSC), där deltagare från närmare 100 länder tävlar. 

Gin & tonic är Sveriges mest populära sommardrink

I år fick man pris för ”världens bästa gin för en gin & tonic” med sin Hernö Old Tom Gin, vilket så klart är en ärofylld och viktig seger med tanke på drinkens popularitet. Bland annat hamnade klassikern etta i Allt om Vins undersökning över vilken som är Sveriges mest populära sommardrink

Destilleriet som har vunnit ett flertal olika priser i tävlingen genom åren, vann samma pris 2016. Det gör dem också till unika då det är första gången ett destilleri tilldelats den tyngsta utmärkelsen två gånger i kategorin Gin & Tonic. 

LÄS MER: Gin – 7 prisvärda flaskor enligt experten 

– Det här är helt galet! Jag tror knappt det är sant... IWSC är ju för vår bransch vad en Oscar är för filmbranschen. Det här är riktigt stort, säger Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Experten tipsar om fler ginsorter som passar en GT

Vad Allt om Vins dryckesexpert tycker om Hernö kan man läsa här under, och där tipsar han även om en mängd andra varumärken som är utmärkta att göra drinken gin & tonic på. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!