Hernö Gin tilldelas Allt om Vins hederspris 2020
Härnösandsbaserade Hernö Gin har banat väg för den svenska vågen av hantverksgin och har sedan starten för åtta år sedan både översköljts av internationella priser och vunnit konsumenternas hjärtan. Därför tilldelas företaget, med Jon Hillgren i spetsen, Allt om Vins hederspris 2020.
– Det känns så klart superkul. Även om vi fått oerhörda mängder priser för våra produkter är det något extra att uppmärksammas så här på företagsnivå, säger Jon Hillgren, Hernö Gins grundare och ”master distiller”.
Nästa år är det tio år sedan Hernö Gin grundades, och nu i december är det precis åtta år sedan destilleriets första gin lanserades. Sedan dess har medaljerna regnat över Hernös produkter – faktum är att Hernö är Europas mest prisade gin – och de har vunnit en stark publik, både i Sverige och internationellt.
Vill göra världens bästa gin
– Visionen har ända från starten varit att göra världens bästa gin, men vi visste ju att vi gav oss in i en svår bransch. Men trots det här tunga coronaåret rullar vi på väldigt bra, säger Jon Hillgren.
LÄS MER: Svensk gin är världens bästa att göra gin & tonic på
Hernö var först i Sverige med att skapa ett destilleri enbart fokuserat på gin, och man har hela tiden arbetat för att förändra konsumenternas attityd kring gin och att visa att det är lika stor skillnad på gin och gin som det är på olika whiskys.
Under hösten kom också nyheterna om att Hernö utvidgar verksamheten med dels ett upplevelsehotell i Härnösand, dels en bar i Stockholm.
Tillverkning av hantverksgin
Hernö Gin har i dagsläget nio anställda och en omsättning på cirka 25 miljoner kronor. Destilleriet ligger fortfarande i den gamla gård i Dala där Jon Hillgren påbörjade sin ginresa. Kopparpannorna man använder – Kierstin och Marit – är handhamrade och man använder naturliga, och lokala, råvaror i framställningen. Läs mer på hernogin.com.
– Vi håller på att skriver avtal på baren i Stockholm, det kommer bli en 200 kvadratmeter stor lokal med provningsrum och cocktailbar nära Slussen. Ett av våra mål framåt är att ta ännu mer plats i Sverige och nu när det kan vara svårt för folk att komma och besöka oss på destilleriet får vi helt enkelt ta oss till huvudstaden i stället.
Tänjer på gränser kring vad gin kan vara
En del i att Hernö Gin tilldelas hederspriset är att man ständigt legat i framkant vad gäller vidareutveckling och tänjande av gränser kring vad gin kan vara, bland annat genom att hela tiden testa nya botanicals och fatlagringar.
– Vi jobbar hela tiden med nya grejer. Jag kan till exempel avslöja att vi i mitten av nästa sommar kommer att släppa en limiterad gin som lagrats på fat som innehållit iscider från Brännlands i Umeå, säger Jon Hillgren.
På frågan var Hernö Gin kommer att vara om ytterligare fem år från i dag svarar Jon Hillgren:
– Det är alltid svårt att svara på, vår historia är ju fortfarande förhållandevis kort. Men om fem år kommer hotellet vara färdigbyggt och vi kommer vara etablerade i Stockholm. Och förutom att ta mer plats i Sverige kommer vi också satsa på att bli ännu duktigare på de utlandsmarknader som vi finns på.
Motivering till priset
En sann pionjär i genren och en producent som banat väg för svensk hantverksgin på den internationella marknaden. Och trots åratal av prisregn och stora framgångar genom åren fortsätter Hernö Gin oförtrutet att utvecklas och nå ny publik – genom hantverksskicklighet, nyfikenhet och en stark vision om att gin inte bara är en dryck utan en upplevelse.