Foto: simoneemanphoto/ Adobe stock / Adobe stock

Här är ginen som är gjord av elefantdynga

Elefantdynga. Det är vad ett par från Sydafrika använder sig av för att tillverka sin nya gin. Av en säck med spillning kan de skapa mellan 3 000 och 4 000 flaskor. 

– Den är fantastisk, träig, med nästan lite hetta och jord, säger Les Ansley som tillverkat Indlovu Gin. 

Det har tillverkarts många sorters gin med olika smaker genom tiderna. Vi har tidigare exempelvis skrivit om ginen med smak av choklad, den rosa, eller den som ändrar färg när du gäller i tonic. Men den kanske mest udda av alla är ginen med smak av brysselkål.

Nu har nästa variant lanserats: en som tillverkas av torkad och tvättad elefantdynga. Enligt nyhetsbyrån Associated Press lärde Les och Paula Ansley, två forskare från Sydafrika sig att elefanter äter en stor variation av frukt och blommor, men bryter enbart ned en tredjedel av sin föda.

Kom på idén på safari

Därför finns det en fantastisk variation av frukt och blommor menar Les Ansley som minns att frun Paula föreslog idén under en safari när en parkvakt berättade om elefantens matsmältningssystem: 

– Varför låter vi inte elefanterna göra det svåra jobbet att samla floran och så gör vi gin av det, säger Les Ansley till AP

Kan skapa upp emot 4 000 flaskor 

Den första omgången med elefantdynga kom hem till dem på posten, numera plockar de allt själva. En säck med spillning kan generera upp emot 4 000 flaskor. Dyngan torkas, smulas sönder och tvättas sedan för att få bort smuts och sand. Då finns enbart frukt, löv, och bark som ätits av elefanterna kvar. Sedan steriliseras och torkas de igen, och placeras i ett torkskåp. 

Smaken beskriver Ansley som: 

– Den är fantastisk, träig, med nästan lite hetta och jordig.  

Om någon är sugen på den annorlunda varianten av ginen är det oklart när och om den kommer att levereras till Systembolaget eller inte. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!