Gin – 5 saker du inte visste om drinkfavoriten

Att gin är en enbärssmakande sprit som ligger bakom flera klassiska drinkar, som Gin & Tonic och Dry Martini, vet nog de flesta.
Men var kommer spriten ifrån från början, och vad har Gin & Tonic att göra med den brittiska ockupationen av Indien? Här är 5 saker du nog inte visste om gin.

 

1. Gin är en brittisk version av holländarnas genever

Många associerar gin med England och det är där som det vi i dag känner som gin skapades. Men den första enbärskryddade spriten tillverkades i Nederländerna långt tidigare, då som medicin och med namnet genever. Under flera hundra år förfinades spriten och under det trettioåriga kriget spreds det till England.

Engelska soldater var då stationerade i Nederländerna och såg att soldaterna där drack en enbärskryddad sprit innan de skulle strida. Härifrån härstammar uttrycket "Nederländskt mod" ('Dutch Courage') som används än i dag.

En vanlig missuppfattning är att gin skapades i Nederländerna och sedan togs till England. I själva verket är genevern en föregångare till gin och ganska annorlunda: oljigare, mer aromatisk och mindre kryddig. Namnet gin är en förkortning av ginever, i sin tur en anglifiering av genever, vilket i sin tur kommer från latinets 'juniperus', som betyder enbär.

 

2. Framför allt gjord för drinkar

Till skillnad från de allra flesta andra spritsorter är gin framför allt gjort för att blandas i drinkar, även om det så klart också kan drickas rent. För att de komplexa smakerna från enbären och de andra kryddorna verkligen ska blomma ut och kännas krävs att gin blandas ut med något.

Det är anledningen till att ginen är en av de vanligaste spritdryckerna att använda som drinkbas av alla i hela världen. Några som är värda att nämna är Gin & Tonic, Dry Martini, Negroni, Gimlet, Tom Collins, French 75, Aviation, Singapore Sling och Gin Fizz.

LÄS OCKSÅ: Gin - 7 prisvärda flaskor enligt experten

 

3. Klart mest gin dricks i – trumvirvel – Filippinerna!

Många associerar gin med England, och många av de klassiska gintyper har brittiska namn som London Dry Gin eller Plymouth Gin. Men faktum är att även om de engelska gin-märkena säljer bra så ligger de långt efter ett, kanske lite oväntat, ginland.

43 procent av världens gin säljs nämligen i Filippinerna. Hit kom spriten från ett annat av världens stora ginländer, Spanien, under kolonialtiden i början på 1800-talet. Ett spansk-ägt destilleri, Ginebra San Miguel, startades på 1830-talet och har sedan dess dominerat alkoholmarknaden på öarna.

Förutom att gin är gott i den filippinska värmen är priset en anledning till framgången. På Filippinerna kostar en liter gin från San Miguel ungefär lika mycket som en liter öl - alltså betydligt mer alkohol för pengarna. På tagalog, det vanligaste språket i Filippinerna, finns till och med ett ord för att träffas och dricka gin - 'Ginuman'. Plugga in det om du har vägarna förbi Manila!

 

4. Smaken kommer från enbär och eteriska oljor

De enda kraven för att få kalla en sprit för gin är att den minst ska innehålla 37,5 procent alkohol, och att smaken av enbär ska dominera. Enbären är vad som ger ginen den karakteristiska smaken.

Resten av smaken kommer i regel från så kallade eteriska oljor, med smak av exempelvis citron, apelsinskal, stjärnanis, lakritsrot, kanel, ingefära eller koriander. En bra gin har de här smakerna väl avvägda mot varandra, och de måste givetvis balanseras mot smaken av enbär. Oljorna ger ginen en lite annorlunda konsistens och tjocklek, vilket skiljer sig från andra spritsorter.

LÄS OCKSÅ: Här är Systembolagets mest populära gin

 

5. Gindrinkar har varit medicin mot allt från malaria till skörbjugg

Det första beviset på att enbärskryddad sprit ansetts vara medicin kommer från en nederländsk text från 1269. Huruvida själva spritdrycken faktiskt fungerat som medicin är inte känt, men gindrinkar har i flera fall använts för att slippa sjukdom.

Ett stort problem för gamla tiders sjöfarare var skörbjugg, vilket orsakas av c-vitaminbrist. 1747 kunde dock den skotske läkaren James Lind visa att lime var effektivt mot skörbjuggen och alla skeppare i den brittiska flottan beordrades snart att äta en lime om dagen. Men hur får man egentligen i sig det, blir det inte fruktansvärt surt? Genom att blanda drinkar, så klart! Än i dag kan man beställa eller själv blanda en 'Gimlet', en drink med gin och lime som huvudingredienser.

Gindrinkar fortsatte att följa det brittiska imperiet som en form av medicin. Efter att ha erövrat stora delar av Indien under 1800-talet förflyttades många brittiska soldater dit, men malaria blev ett stort problem. Man visste att kinin, ett ämne som finns i bark på vissa träd, fungerade mot malaria. Det blev därför vanligt att mala ner barken från trädet tillsammans med vatten och socker, och då fick man något som liknar dagens Tonic Water. Än i dag är Indian Tonic Water ett begrepp som många använder.

Resten är, som man brukar säga, historia.

Källor: Systembolaget, Liqour.com, Foodrepublic, Metro UK, Decanter

Aktuellt just nu