Andreas Grube tipsar om fem goda och prisvärda ginsorter från Norden som finns på Systembolaget.
Andreas Grube tipsar om fem goda och prisvärda ginsorter från Norden som finns på Systembolaget. Foto: brent Hofacker / Adobe Stock

5 ginfavoriter från Norden

Gintrenden fortsätter att booma, inte minst Sverige och våra nordiska grannländer gör lysande bra produkter. Här tipsar Allt om Vins Andreas Grube om fem ginsorter du inte får missa.

Stockholms Bränneri Dry Gin, nr 39000, 292 kr

Omdöme: Riktigt härlig gin som kombinerar svartpepparkrydda med rosmarin, ljung och mjuka flädertoner. Garnera med citron och kör ett drag med svartpepparkvarnen.

Hernö Gin, nr 86927, 328 kr

Omdöme: Såklart måste den här framgångssagan – Härnösands stolthet – vara med på listan. Ren, fräsch och elegant med tydlig enbärston och gott om citrus. Suverän allroundgin.

Vidda Torr Gin, nr 32591, 379 kr

Omdöme: Spännande och smakrik gin från Norge, med doft och smak som för tankarna till ett knippe blandade färska örter – med koriander i förarsätet. Dessutom fin citruston. Karaktärsfull och egen.

Köpenhamn Klassisk Gin, nr 83313, 367 kr (BS)

Omdöme: Prisvinnande dansk gin från småskaligt destilleri. Här hittar du, förutom gott om enbär och citrus, även en del anistoner och en lätt överton av barrskog. Skönt rivig kryddighet tack vare hyfsat hög alkohol (46 procent)

Kyrö Koskue Small Batch Rye Gin, nr 86341, 429 kr (BS)

Omdöme: Udda och kul gin från finska Kyrö. Den här ginen lagras 6-12 veckor på fat, vilket ger den både färg och extra kryddighet. Doft och smak av apelsinzest, vanilj, svartpeppar och aningen honung. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!