En shot kan bränna till i halsen, men varför?
En shot kan bränna till i halsen, men varför? Foto: Shutterstock

Därför bränner alkohol när du dricker det

En brännande känsla efter att druckit en shot med tequila är inte ovanligt.

Men vet du varför det sker?

Allt om Vin förklarar varför alkohol bränner när du dricker det.

Om du någon gång svept en shot har du säkert känt en brännande känsla i munnen och halsen när den är på väg ner. Men hur kan egentligen en rumstempererad, ibland kall, dryck skapa en brännande känsla?

Värmereceptorer skyddar dig

Den normala kroppstemperaturen ligger runt 37 grader Celsius. När du dricker en kall dryck blir drycken något varmare medan den åker ner i halsen och magen. När du dricker en varm dryck sker det motsatta. Din kropp absorberar en del av den värmen. 

Och kroppen kan hantera mycket värme. En studie från 2006 visade exempelvis att de flesta kaffedrickarna föredrar att kaffet är 60 grader. Så även om du dricker något som är drygt 20 grader varmare än kroppstemperaturen så upplever du inte känslan av att din mun och hals blir jättevarma. Kroppen är cool, eller hur?

LÄS OCKSÅ: 7 bra tips när du blandar drinkar 

Det hade dock kanske känts som om din mun och hals brann av varmt kaffe om inte kroppen hade haft något som heter vanilloidreceptorn (TRPV1), vilket är en smärtreceptor. TRPV1 finns till för att skydda mot värme och reagera på mats temperatur och syrlighet genom att stimulera neuroner att skicka smärtsignaler till hjärnan. Dessa receptorer, som finns i mun och hals, är superkänsliga för både varma temperaturer och det som upplevs som varmt från föreningar så som kapsaicin, som finns i chilipeppar.

Allt ändras när alkohol kommer in i bilden

Etanol, vilket är den typen av alkohol som är relativt säker att dricka, binder till sig dessa receptorer och gör dem mer känsliga för värme. Kapsicin gör också det men aktiverar receptorerna direkt och säger till din hjärna att ”den här chilin är väldigt stark”, medan etanol bara gör dem känsligare, säger SciShow.

LÄS OCKSÅ: Så mycket sprit finns det i öl eller vin 

Genom att etanol gör receptorerna känsligare ändras också värmetröskeln – och sänker den. Normalt aktiveras värmereceptorerna vid 42 grader, vilket gör att allt över det känns varmt. Etanol sänker tröskeln till endast 34 grader. Värmereceptorerna tror med andra ord att du är väldigt varm. Som resultat av det är det alltså inte spriten som är varm, det är du!

Kroppen har varningssignaler för att skydda dig mot fara. Oavsett om det handlar om adrenalin som frigörs vid en livshotande situation eller en signal av smärta när du äter något som är för varmt, så finns reaktionerna där för att säga till dig att sluta med det du håller på med. När det kommer till att svepa en shot med sprit är den brännande känslan inte faktisk värme, det är din kropps varningssignaler som går i gång.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!