1 av 2 Foto: Ievgenii Meyer - stock.adobe.com / 136922939
Andreas Grube är Allt om Vins vin & sprit-expert.
2 av 2: Andreas Grube är Allt om Vins vin & sprit-expert.

Konjak – lär dig mer om spriten i nybörjarguide

Konjak eller congac är en fransk klassiker som nog de allra flesta hört talas om - men vad är det egentligen? 

Lär dig mer om den kända spriten som faktiskt var nära att utplånas i en stor katastrof mitt under rådande guldålder. 

– Personligen älskar jag cognac, och jag tycker verkligen att den här spritsorten förtjänar en rejäl revival, säger spritexperten Andreas Grube. 

Cognac (eller konjak som man också säger i Sverige) är verkligen en klassiker när det kommer till spritsorter. Trots hundratals år på nacken är den populär även i dessa dagar. Men för att hitta spritens riktiga guldålder får vi gå tillbaka till 1800-talet.  

Under en period var området i Frankrike därifrån spriten kommer närmare 300 000 hektar stort, vilket kan jämföras med dagens cirka 80 000 hektar. Så vad var det egentligen som hände? Hur kunde fallet bli så hårt?

För att förklara det behöver vi först gå igenom vad konjak egentligen är.

LÄS OCKSÅ: Rom – lär dig mer om spriten i nybörjarguide 

Det här är konjak

I grunden är spriten en del av samlingsnamnet brandy, det vill säga sprit gjort på destillerat vin som (oftast) lagras på fat. Brandy görs på flera platser i världen, och har därmed också olika karaktärer och ursprungsbeteckningar. Vanliga varianter är till exempel Armagnac från Frankrike, Brandy de Jerez från Spanien och Pisco som är nationaldryck i både Chile och Peru.

Den mest kända varianten är dock helt klart konjak som tillverkas enligt en rad olika regler och bestämmelser för att hålla en viss kvalitetsgaranti, och som skyddas av ursprungsbeteckningen AOC (Appellation d´originale contrôlée).  

LÄS OCKSÅ: 6 saker du kanske inte visste om konjak

Det betyder till att börja med att den bara får göras inom ett begränsat område i sydvästra Frankrike kring staden, eller kommunen Cognac. 

Distrikt i Cognac

Regionen Cognac är indelat i sex olika cru, eller distrikt: 

  • Grande Champagne

  • Petite Champagne

  • Borderies

  • Fins Bois

  • Bon Bois

  • Bois Ordinaires   

Så görs spriten

Som råvara använder man i de allra flesta fall den gröna druvan ugni blanc för att skapa det vin som sedan destilleras två gånger i enkelpanna (även folle blanche och colombard används till viss del).

Efter destillationen måste spriten lagras på ekfat från skogarna Limouges eller Tronçais i minst två år, vilket bland annat bidrar till aromer och rundar av smaken. Det är också tillåtet att tillsätta socker, sockerkulör och ekspånsessens (boissé). Före buteljeringen späds och konjaken, dock som lägst till en alkoholhalt på 40 procent.

Cognac lagras ofta länge på fat. Foto: Adobe Stock

Lagringsbeteckningar på etiketten

*** eller VS innebär minst 2 år på fat

VSOP eller VO – innebär minst 4 år på fat,

Napoléon, Extra, eller Hors d’Age – minst 6 år

XO innebär minimum 10 år på fat (från och med 2018). 

OBS! I praktiken är konjaken äldre än så, detta är minimumkrav. 

Vinlusen ödelade vingårdar i Cognac

Som ni förstod i inledning, hade konjaken en topp under 1800-talet. Mot senare delen av samma sekel hände dock något som fick katastrofala konsekvenser och som innebar att konjak förlorade sin starka ställning som världssprit. 

Den lilla men fruktade vinlusen, phylloxeran, invaderade och ödelade stora delar av Europas vingårdar i Europa, vilket bland annat då påverkade produktionen av den kända franska brandyn. Närmare 70 procent av alla odlingar försvann på mindre än 20 år i Cognac-området. Å andra sidan blev det i sin tur också startskottet för den skotska whiskyns segertåg - vilket är en helt annan historia.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om whisky i expertens whiskyskola  

– Personligen älskar jag cognac, och jag tycker verkligen att den här spritsorten förtjänar en rejäl revival, säger Allt om Vins expert Andreas Grube. 

Några välkända märken med konjak.

I dag finns en rad kända märken och firmor som producerar konjak, några av de mest populära är Hennessey, Rémy Martin och Martell. 

Så smakar konjak

Men en konjak smakar ju aldrig bara konjak. Precis som inom vinets, whiskyns eller ölets värld - så kan smak och karaktär variera stort. 

– Det handlar först och främst om att identifiera din personliga preferens. Lite förenklat kan man säga att Martell är i den lättaste och fruktigaste änden, med fräschör, elegans och blommighet som husstil. I motsatt ringhörna hittar vi i stället Rémy Martin, som gör den mest komplexa, djupa, vällagrade och breda stilen av cognac. Och däremellan finns det alla varianter, förklarar Andreas Grube. 

Konjak ska alltid drickas rent, tänker kanske en del. Men faktum är att spriten också funkar bra i cocktails. Här är ett exempel:

Sidecar – enkelt recept på trevlig konjakdrink 

 

Källor: Systembolaget, altiaacademywineclub 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!