Många gillar att dricka en snaps till maten på påskbordet.
Många gillar att dricka en snaps till maten på påskbordet. Foto: Adobe Stock

Bästa snapsen till påskbordet – 5 tips

En snaps till sillen är en svensk klassiker, såväl till jul och påsk som till midsommar. Dryckesexperten Andreas Grube tipsar här om fem favoriter till påskbuffén. 

GOD ALLROUNDNUBBE

Östgöta Sädesbrännvin, nr 16, 229 kr (500 ml)

Pålitlig favorit i charmig stil med rondör och en aning touch av whisky. Doft och smak bjuder på russin, honung och lite fatig kryddighet. Bra allroundsnaps som sitter bra till både sillen och de varma rätterna.

FINT TILL SILL OCH LAX

Saltö Akvavit, nr 80, 149 kr (350 ml)

Fräsch och härlig, men också med bra tryck i smakerna. Kryddad med pors, fänkål och kummin i härlig mix. En snaps som sitter klockrent till sillarna, men också till laxen.

PASSAR DET MESTA

Aalborg Jubilæums Akvavit, nr 178, 255 kr (700 ml)

Härligt smakrik snaps där dill, kummin och koriander tar täten i smaken. Gillar kombinationen av kryddighet och lätt sötma i eftersmaken. Går att drickas både rejält sval och rumstempererad, och passar till det mesta på påskbordet.

KLASSISKA SMAKER

Stockholms Bränneri Akvavit, nr 80656, 300 kr (500 ml)

Underbar akvavit från det skickliga lilla bränneriet på Södermalm. Här finns klassiska smaker av dill, koriander och kummin men också en schyst citrusfräschör och en lätt ton av enbär som piggar upp.

KRYDDIG OCH SMAKRIK

Gammel Opland Aquavit, nr 70624, 349 kr (700 ml)

Kryddig, smakrik och rejäl i både doft och smak. Här bjuds på rikligt med dill och kummin, men också några stänk honung och gott om citrusfräschör i toppen. Serveras med fördel inte för sval, och hälls upp till de smakrika kötträtterna som revbensspjäll – eller varför inte lammet?

Snaps & nubbe

En klassisk snaps, eller nubbe, ska helst serveras i ett högt snapsglas - annars blir det en shot som i stället serveras i glas utan fot. Snapsen till påskmaten består av kryddat brännvin och ska vara på minst 6 cl. Det är däremot tillåtet att dela upp den i två (eller mer) för den som inte vill ta hela på en gång. Vår populära tradition att dricka kryddat brännvin som njutningsmedel slog igenom redan på 1800-talet. O.P. Anderson Aquavit lanserades till Göteborgsutställningen 1891 och är Sveriges äldsta akvavit. Akvavit är detsamma som kryddat brännvin och kallas ibland för ”Skandinaviens nationaldryck” då den dricks i Norge, Danmark och Sverige. Enligt EU:s ursprungsbeteckning får endast spritdrycker med

en alkoholprocent på 37,5 procent eller högre, och där den dominerande kryddan är dill och/eller kummin kallas akvavit. Allt annat kallas för brännvin. Utöver dill och kummin får andra örter och kryddor som exempelvis fänkål och anis användas som komplement om de inte är dominerande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!