9 kändisar med egna spritmärken

George Clooney, whisky och Hammerfall.

George Clooney, whisky och Hammerfall.

Vad har Matthew McConaughey, Motörhead och Joakim Thåström gemensamt? Samtliga finns representerade på vår lista över kändisar med egna spritmärken. 

Andra har också läst

Celebriteter med egna spritmärken är en beprövad kombination, och Allt om vin har tidigare rapporterat att både Bob Dylan och Metallica har lanserat whiskysorter. 

Att koppla samman det egna varumärket med en dryckeskollektion kan vara lönsamt för kändisen i fråga, oavsett om det ligger tid och engagemang bakom samarbetet – eller bara handlar om att låna ut sitt ansikte i reklamsyfte. 

I USA och Storbritannien är marknaden för kändissprit stor, särskilt om man jämför med hur det ser ut i Sverige. För även även om här finns en uppsjö skådespelare och artister som har satt sina namn på vinflaskor så är starksprit ovanligt i sammanhanget. Listan nedan innehåller tre undantag från den regeln, samt sex internationellt framgångsrika exempel. 

Genomgående för urvalet är att de kvinnliga kändisarna lyser med sin frånvaro. Kändissprit tycks, till skillnad mot hur det ser ut på vinsidan, än så länge vara gubbarnas gebit. 

Sex framgångsrika kändisspritsorter

Lemmy Kilmister från Motörhead.

1. Motörhead, heavy metal-band: Motörhead Whisky

Motörhead släppte sin egen whisky år 2015, och det var svenska destilleriet Mackmyra som tog fram drycken. Bandets legendariske frontman Lemmy Kilmister hade tidigare annonserat att han slutat dricka whisky, men tycktes i samband med lanseringen komma på andra tankar. ”Livet är mindre smärtsamt med Motörhead Whisky. Jag kan tänka mig att smaka på den då och då”, löd ett bevingat citat.

2. Rolling Stones, rockband: The Rolling Stones 50th Anniversary Whisky

I samband med The Rolling Stones femtioårsjubileum passade japanska Suntory Whisky på att hedra bandet med en unikt formgiven flaska som såldes i endast 150 exemplar. Innehållet var en exklusiv blandning av sex olika whiskysorter, vars respektive tillverkningsår symboliserade viktiga årtal i gruppens historia. Priset? Cirkus 60 000 kronor. 

LÄS OCKSÅ: Rock 'n' rom – 2 rockiga rom-tips enligt experten

Foto: Stella Pictures

Matthew McConaughey tar sin Bourbon på allvar.

3. Matthew McConaughey, skådespelare: Wild Turkey Longbranch Bourbon

”Alright, alright, alright.” Texasbon McConaughey är flitigt engagerad i marknadsföringen av Longbranch Bourbon – han både skriver, regisserar och spelar i en rad välkända reklamfilmer för märket. Arbetet ska ha föregåtts av två års noggrant provsmakande.  

Casamigos Tequila, av och med George Clooney.

4. George Clooney, skådespelare: Casamigos Tequila

Casamigos Tequila har varit en minst sagt lukrativ historia för medgrundaren George Clooney. När skådespelaren sålde märket landade prislappen på nära nio miljarder kronor, enligt Business Insider. Inte illa för ett företag som startades av en slump.   

LÄS OCKSÅ: De 10 bästa kändisvinerna just nu

5. Ryan Reynolds, skådespelare: Aviation Gin

Ryan Reynolds har skämtsamt kommenterat sin roll som representant för Aviation Gin på följande vis: ”Mitt ansvar här på företaget är enormt. Jag tillbringar dagarna med att bli fotograferad samtidigt som jag spänner käkmusklerna, pekar på saker och nickar menande.” 

LÄS OCKSÅ: Här är Systembolagets mest populära gin

6. Jay Z, rappare: D'USSE Cognac

Franska D'USSE Cognac frontas av hiphopmogulen och superentreprenören Jay Z. Samarbetet har betalat av sig i stor stil, och Jay Z räknas numera till en av världens rikaste rappare. ”Jigga” har även investerat tid och pengar i champagnemärket Armand de Brignac.

... och tre svenska exempel

7. Joakim Thåström, musiker: Thåströms Spanska Brandy

Punklegendaren Thåströms brandy ingår sedan några år tillbaka i Systembolagets fasta sortiment. Tillverkas i Andalusien. 

Thåströms Spanska Brandy.

8. Plura Jonsson, musiker: Torpets Akvavit

Öl, glögg och kryddat brännvin – Plura är brett representerad i Systembolagets beställningssortiment. I katalogen beskrivs Torpets Akvavit som en traditionell snaps.   

9. Hammerfall, heavy metal-band: Premium Vodka

Lanserades i januari och kompletterar Göteborgsrockarnas befintliga urval av whisky och champagne. 

 

Källor: Systembolaget, Businessinsider, kentucky.com, whiskysuggest.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer