En liten snaps till midsommarmaten.
En liten snaps till midsommarmaten. Foto: Colourbox

7 godaste snapsarna till midsommar

Till sill, till lax, till grillat — en riktigt bra snaps förgyller midsommarfesten. Allt om Vins Andreas Grube tipsar här om sju sorter som gör sig bra på bordet 2020.

Stockholms Bränneri Akvavit nr 80656, 296 kr (500 ml)

Bjuder på en finfin kombination av somrig fläderblom och klassiska kryddor i form av anis, kummin och koriander – toppat med en tydlig ton av enbär och fräsch citrus.

LÄS OCKSÅ: Så ska du dricka din snaps – undvik misstagen

Utö Aquavit, nr 19, 219 kr (500 ml)

En snaps som är ren och lätt i stilen, med gott om citrustoner och fläderblommor, toppat med en lätt honungston som rundar av mjukar upp. Får gärna serveras väl kyld för att ytterligare framhäva fräschören.

Östgöta Sädesbrännvin, nr 16, 229 kr (500 ml)

En av de pålitliga trotjänare som alltid finns på mitt midsommarbord. Doft- och smakmässigt påminner den en aning om whisky, med halmtoner, lätt fatkrydda och honung. Sitter bra till det mesta.

Piratens Besk, nr 254, 229 kr (700 ml)

Smakrik och ordentligt kryddig, med tydligt bitter karaktär från malörten. På toppen också en del citruszest och färska gröna örter. Personligen kan jag tycka den här gör sig toppen till matjessillen.

LÄS OCKSÅ: Spritguiden - lär dig mer olika spritsorter

Gammal Norrlands, nr 262, 229 kr (500 ml)

I grunden en väldigt klassisk kryddning med anis, kummin, dill och fänkål, men eftersom den lagrats på gamla olorososherryfat finns också en överton av torkad frukt och lite russin.

O.P. Anderson Petronella, nr 101, 139 kr (350 ml)

Ett brännvin med lite lägre alkohol och något mildare framtoning överlag. Egen och fruktig karaktär där anis, dill och kummin möter äpple, tack vare några droppar äppelmust i blenden.

LÄS OCKSÅ: Därför bränner alkohol när du dricker det

Gammel Opland Aquavit, nr 70624, 349 kr (700 ml)

Stor, smakrik och rejäl i stilen, där de klassiska brännvinskryddorna kummin, dill och anis toppas av ett stänk honung och färsk citrus. Klockrent val till både kryddiga sillar och grillat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!