EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

6 saker du kanske inte visste om konjak

Totalt är sex druvor tillåtna i konjaksproduktionen, men i praktiken används bara tre.

Foto: Shutterstock

1 av 2

Hennessy är världens överlägset största cognacsmärke.

Foto: Shutterstock

2 av 2

Att konjak, eller cognac, är destillerat vin som lagrats på ekfat visste du kanske redan.

Men har du koll på att reglerna för XO ändrats?

Andreas Grube ger dig sex fakta.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Ugni blanc är den viktigaste druvan

Totalt är sex druvor tillåtna i produktionen, men i praktiken används bara tre – varav ugni blanc står för ungefär 95 procent.

2. En speciell kopparpanna

Cognac måste destilleras i en speciell kopparpanna som kallas Charentais.

3. Hennessy står för en stor del av marknaden

Hennessy är världens överlägset största cognacsmärke, och står för ungefär 40 procent av marknaden.

LÄS OCKSÅ: Rom i glaset - kombinera med goda tilltugg

4. Hundratals olika komponenter

En källarmästare kan jobba med uppemot 600 olika komponenter för att skapa rätt cognacsblend.

5. Vinlusen ödelade vingårdar

Det var i slutet av 1800-talet som konjak förlorade sin starka ställning som världssprit, på grund av vinlusen, phylloxeran, som invaderade och ödelade vingårdarna. Det blev också startskottet för den skotska whiskyns segertåg.

Cognacstips!

Rémy Martin COP, nr 172, 499 kronor 

Andreas Grube: En av mina absoluta favoriter med mogna mörka toner, fin balans och komplexitet.

6. Den yngsta spriten i en XO måste vara minst 10 år

Reglerna för den mest lagrade cognacen, XO (eller Extra eller Napoléon) har ändrats, och numera måste den yngsta spriten i en XO vara minst tio år gammal.