EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Sherry - en snabbguide till olika stilar

Stilarna går från knastertorra till knäckigt söta, alltid med en fräsch syra som bas, skriver Andreas Grube.

Foto: Fotolia

 

Sherry är fantastiska viner som aperitif, till tapas och annan plockmat. 

Stilarna går från knastertorra till knäckigt söta, alltid med en fräsch syra som bas. 

Här får du lära dig mer om de olika typerna av sherry.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Sherry kommer från Andalusien i södra Spanien och odlas i triangeln mellan städerna Jerez, Sanlùcar de Barrameida och Puerto de Santa Maria. Klimatet är varmt och vindarna från Atlanten har stor inverkan, liksom den berömda kalkrika jordmånen – albariza – som suger upp och bevarar regnvatten så att de törstande rankorna orkar växa i hettan.

En av sherryns mest karaktäristiska egenskaper är det som kallas flor, alltså det jästtäcke som bildas i tunnorna under lagringen och som skyddar sherryn från syre. Rent grundläggande kan sherry delas in i två olika stilar: fino, som lagras med flor, och oloroso, som lagras utan flor. 

Palomino är den stora druvan när det handlar om sherry – den står för ungefär 95 procent av den totala odlingsarealen. Även Pedro Ximenéz och Muscat är värda att lägga på minnet.

Fino

En knastertorr sherrystil med smaker av äpplen, marsipan, jäst och gröna oliver. Fräscha och eleganta viner med frisk syra som serverade svala är perfekta aperitifer.

LÄS OCKSÅ: Whiskyn som sålde bäst på Systembolaget 2017

Manzanilla

Också i grunden en fino, men en Manzanilla måste lagras i kuststaden Sanlùcar de Barrameida. Brukar generellt vara ännu lite lättare i stilen, och får också mer gröna krispiga äpplen och lite sälta i doft och smak.

Oloroso

En fylligare och mörkare stil av sherry som oftast är torr, men som också görs i halvtorra och söta varianter. Lagras utan flor och kontakten med syre ger oloroson djup och koncentration. Doft och smak brukar dra år choklad och torkad frukt.

Amontillado

Som en blandning mellan fino och oloroso. Amontillado är sherry som börjar lagras under flor men där jästtäcket under lagringen försvinner så att vinet utsätts för syrepåverkan. Vanligen bärnstensfärgade och snustorra viner med tydliga nyanser av mandel och hasselnötter.

LÄS OCKSÅ: Calvados comeback - från bortglömt till trendigt  

Palo Cortado

En ganska ovanlig sherrytyp som förenklat kan beskrivas som en blandning mellan amontillado och oloroso. Här har jästtäcket aldrig fullt utvecklats i den initiala fasen, vilket gör att palo cortado vanligen har en något mer robust kropp än amontillado. Smakmässigt hittar man ofta farinsocker, valnöt, russin och mörk choklad.

Pedro Ximenéz (PX)

Sherryvariant med intensiv sötma, gjord på druvan med samma namn. De bästa varianterna bjuder dock inte bara på sötma utan också toner av kaffe, mörk choklad och till och med torkade örter.

Cream

Olika varianter av söt sherry som oftast görs industriell väg genom att söta och karamellfärga sherryblends av enklare sort. Kan också ibland göras genom att torka druvorna tills de nästan är russin och sedan pressa dem. 

LÄS OCKSÅ: Konjak - 6 saker du kanske inte visste

En Rama

En beteckning som man ser allt oftare på sherryflaskor idag, och en stil som kort och gott betyder ungefär ”rå” eller ”naturlig”. Det här är alltså sherry som tas direkt från faten och buteljeras utan filtrering eller stabilisering, vilket ger en något fylligare och mer komplex smakprofil.