Så många svenskar kan tänka sig en vit månad

68 procent av de tillfrågade kan tänka sig att avstå från alkohol under månads tid visar en undersökning från Sifo.

Foto: Andrey Popov / Copyright (C) Andrey Popov

68 procent av de tillfrågade kan tänka sig att avstå från alkohol under månads tid visar en undersökning från Sifo.

Avstå alkohol under en månads tid, det har nästan en av tre svenskar gjort någon gång under de senaste två åren. Det visar en ny undersökning från Sifo. 

Främsta anledningen till att ha en vit månad är att leva ett hälsosammare liv.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Efter jul och nyår är det flera nyårslöften som ska uppfyllas. Många personer kan tänka sig att ta en vit månad och paus från alkoholen visar en undersökning från Sifo gjord på uppdrag av Carlsberg. 

Vanligaste anledningen är att man vill leva mer hälsosamt. 63 procent av de tillfrågade kan tänka sig att ta en vit månad någon gång under året. 

Unga kvinnor mest positiva

Framförallt är det unga kvinnor som är mer positivt inställda. 84 procent i åldersgruppen 20 till 29 år kan tänka sig att skippa alkoholen under en månads tid. 

28 procent av de tillfrågade personerna har någon gång under de senaste två åren tagit en vit månad. Vanligast är det bland yngre personer där 37 procent en eller flera gånger tagit en vit månad. Dubbelt så många män som kvinnor väljer att ta en vit månad på grund av att de dricker för mycket. 

Växande alkoholfri trend

Utbudet av alkoholfria drycker blir allt större och den alkoholfria trenden växer sig allt starkare över hela världen. Även här har man kunnat se att det är speciellt den yngre målgruppen som vill äta nyttigare, sporta mer och vakna utan baksmälla. Därför ökar även efterfrågan av till exempel viner med låg alkoholhalt, vilket kräver nya produkter från vinproducenterna. 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 12 till 17 december 2019 på uppdrag av Carlsberg Sverige. Totalt ingick 1 261 personer i åldern 20 till 79 år i undersökningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!