Så är Spritmuseums nya ciderutställning

Spritmuseums nya utställning handlar om den svenska hantverkscidern.

Foto: Johan Eldrot / Pressbild

1 av 2: Spritmuseums nya utställning handlar om den svenska hantverkscidern.

Anna-Karin Svanberg är utställningsproducent på Spritmuseum.

Foto: Anders JS Nilsson

2 av 2: Anna-Karin Svanberg är utställningsproducent på Spritmuseum.

Spritmuseum i Stockholm har en ny utställning om svensk hantverkscider. Ciderkategorin är en helt annan typ jämfört med den söta och läskliknande varianten som svenskarna är vana vid att dricka.

Andra har också läst

Utställningen är den första av fyra som handlar om svenska hantverksdrycker. Sverige har inte samma historiska tradition av hantverkscider som de traditionella ciderländerna på grund av det statliga alkoholmonopolet.

– I ciderländer som exempelvis Frankrike, Spanien och England så har de tydliga traditioner eftersom man har tillverkat och druckit hantverkscider i flera hundra år. Traditionell cider är i de länderna en del av dryckestraditionen på ett helt annat sätt än i Sverige. Därför finns det ett stort kreativt utrymme för de svenska cidermakarna, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent på Spritmuseum.

Finns många varianter av cider

Utställningen vill förmedla att det finns en annan kategori av cider, den traditionella cidern som framställs av 100% jäst äppel- och/eller päronmust, än den söta läskliknande varianten som svenskarna är vana vid att dricka.  Det finns otroligt många fler smaker och doftande sorter. Cidern kan vara alltifrån syrlig och snustorr (precis som ett vin) till halvtorr och med väldigt tydlig smak av äpple. 

– Vi vill inte ställa de olika sorterna mot varandra, utan det är olika drycker för olika tillfällen. Det finns inget rätt eller fel. Det är väldigt spännande med hantverkscidern och den småskaliga, lokala produktionen. Det finns ett växande intresse för den sedan ett par år tillbaka, precis som för andra hantverksdrycker. Intresset för hantverk är överlag en trend som bara ökar, oavsett om det handlar om biodling eller konsten att hugga ved, säger Anna-Karin Svanberg och fortsätter:

– Vi valde att inleda vår utställningsserie med cider först eftersom den ligger oss nära om hjärtat. Vi har arrangerat SM i hantverkscider sedan 2017. Det är generellt en hög kvalitet på den svenska hantverkscidern och det blir bättre och bättre för varje år. Det är ett spännande dryckessegment att ge sig in i.

Lär dig tillverka egen cider 

På utställningen får man läsa om olika producenter, vad de tycker om hantverkscider och vad det är. Man får även lära sig om olika äppelsorter och hur man tillverkar cider, steg för steg. Det finns även ett interaktivt inslag i form av ett quiz, dessutom får besökarna dofta på olika ciderdestillat.

På lördagarna kommer det även finnas speciella guidningar där besökarna får ett glas cider i handen att smaka på under guidningen på utställningen. 

Ciderutställningen har öppet till och med 13 september.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!