Vinterns bästa öl under 20-lappen

Foto: ©igorbukhlin - stock.adobe.com

Öl-Sverige blomstrar och med det även utbudet av exklusiv och ganska dyr öl. 

Men här tipsar Allt om Vins öl-experter, Fredrik Berggren & Petur Olafsson från GBG Beer Week, om bra öl som alla kostar under 20 kronor.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

 

Stone White Ghost, Tyskland, nr 1597, 19:90 kr

Omdöme: Det hörs på namnet var ölstilen Berliner Weisse har sitt ursprung. Stone Brewings Berlinfilial gör här ett ypperligt exempel på stilen. Citronsyrlig, stram och lika klunkbar som en fräsch lemonad. Häll upp ett glas för att glömma gråväder, kyla och snöslask.

Betyg: 4 av 5

 

To Øl Session Raid, Belgien, nr 1351, Belgien, 16:90 kr

Omdöme: Danska To Øl brygger mycket av sitt öl i Belgien. Denna session lager på enbart 4% lyckas få till mycket smak trots en låg alkoholhalt. Humlearomatisk doft, krispig maltighet, frisk och tydlig beska med moderna humleinslag. En bra och prisvärt lager i all sin enkelhet.

Betyg: 4 av 5

Oppigårds Golden Ale, Sverige, nr 1490, 19:90 kr

Omdöme: Det är lätt att glömma klassikerna som skapade den moderna svenska öl-scenen. Golden Ale från Oppigårds bryggdes första gången 2004 och är den mest populära svenska alen de senaste 15 åren sett till total försäljning. Och vi förstår varför: ljus kexliknande maltkropp och en örtig lagom humlighet från East Kent Goldings och Cascade. En lättdrucken och fin matöl.

Betyg: 4 av 5

 

Leffe Blonde, Belgien, nr 1659, 19:90 kr

Omdöme: Leffe Blonde är en av de äldsta alen på Systembolaget. Detta är en klassisk belgisk blonde med alla typiska kännetecken: örtig, fruktig, lätt kryddig smak och med en honungsaktig sötma. Ett perfekt och enkelt ingångsöl om man vill börja utforska den stora underbara belgiska öl-floran.

Betyg: 4 av 5

Young's Double Chocolate Stout, Storbritannien, nr 1606, 19:90

Omdöme: I jämförelse med många av de söta, smakaromsbaserade chokladbomber som är i ropet just nu, så är Young’s chokladstout finstämd, välbalanserad och lätt. Den aningens kärva avslutningen ger dock ölet ett oväntat bett. Drick till en riktigt kladdig kladdkaka.

Betyg: 4 av 5

Poppels Session IPA, Sverige, nr 1958, 19:90 kr

Omdöme: Den bäst säljande session IPA:n på Systembolaget 2018 – mycket välförtjänt. Den har inte bara ett bra pris, utan är också en snygg och smakrik eko-öl. Fyllig och humlig för att bara vara 4.2%. Prova den till pasta med svamp eller andra fylliga grönsaksrätter.

Betyg: 4 av 5

Guiness Extra Stout, Irland, nr 1561, 18:90 kr

Omdöme: Guinness är en stilbildande klassiker som finns i flera varianter. Enligt Guinness själva är Extra Stout själva originalet. Brödig och torr, med en distinkt rostad grundton. Men visst finns här även fruktighet och beska också. Perfekt till ostron, skaldjur och rökt fisk.

Betyg: 4 av 5

 

Wisby Klosteröl, Sverige, nr 1400, 19:90 kr

Omdöme: Det första ölet från Gotlands Bryggeri och lanserades 1995. Ett av de tidiga ölen som marknadsfördes som ”färsköl” och syftade på att det var ofiltrerat och opastöriserat.  Tydlig maltkaraktär, jästiga toner, inslag av socker och torkad frukt och med lätt rostad avslutning. 

Betyg: 3 av 5

Brooklyn Special Effects, Internationellt, nr 1958, 15:90 kr

Omdöme: Försäljning av alkoholfri öl har skjutit i höjden det senaste året. Därför har Brooklyn Brewery bryggt Special Effects särskilt för den svenska marknaden. Brödig med toner av honung och hö, utan överdriven maltsötma. Lyckat och lättdrucket alkofritt alternativ. 

Betyg: 3 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer