Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veckans öltips: triss i tyska traditionella ölstilar

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

I den här veckans tips finns tre favoriter i klassiska tyska stilar, det blir full pott till ett kryddigt veteöl och en törstsläckande lager. 

Fredrik Berggren

 

HEFEWEIZEN Schneider Weisse Meine Festweisse Tap 4 (1507) Tyskland, 25:90 kr

Toner av nejlika och skumbanan sätter tonen i denna värmande, kryddiga veteöl. Har en kvardröjande parfymerad sötma med en hint av tulpanlök. Med sina 6,2 % är den något starkare än de flesta hefeweissen, men den bjuder också på större komplexitet och extra tryck i smakpaletten. En öl i världsklass som passar perfekt till en rödbetssallad med fetaost.

Betyg: 5 av 5

LAGER/KELLERBIER Mahrs Ungespundet (10904) Tyskland, 29:90 kr

Det är alltid välkommet när Mahrs släpps på Systembolaget. Denna Kellerbier är bland det bästa vi hittar inom lageröl på Systembolaget. Direkt från lagerölets mecka, Bamberg i norra Bayern. Härligt djupt brödig smak av spannmål och en rustik touch av mjuka jästtoner och en örtig nyanserad humlesmak. Stiligt och törstsläckande men ändå med karaktär.

Betyg: 5 av 5

LICHTENHAINER Svartbergets Once Upon a Time in Lichtenhain (36285) Sverige, 25:60 kr

Svartberget djupdyker i klassiska ölstilar med serien ”Once Upon a Time”. Det här ölet i den ålderdomliga tyska ölstilen lichtenhainer är både udda och spännande. Doften kanske avskräcker lite men kombinationen av citronsyra och rök funkar bättre i munnen. Smaken påminner om isterband och rökt chark och kräver ett öppet sinne. Passar till all slags rökt mat. Finns i beställningssortimentet för dig som är nyfiken och modig.

Betyg: 4 av 5

Läs mer: Trenddryckerna som är på allas läppar: Hard seltzer och wine seltzers