Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Veckans öltips: Triss i storflaskor

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Den här veckan tipsar experterna om tre favoriter på stor flaska där en fruktig saison från Belgien får full pott – 5 av 5 – i betyg. 

Fredrik Berggren
Petur Olafsson

SAISON Fantôme Saison (10934) Belgien, 89:90 kr

I belgiska byn Soy ligger Brasserie Fantôme, ett av landets mest unika bryggerier. Här produceras olika typer av farmhouse ales sprungna ur grundaren Dany Prignons kreativa tankar. Fantôme Saison är bryggeriets flaggskepp och har kultstatus i ölkretsar. En unikt fruktig karaktär som rymmer inslag av smultron och aprikos men även rustika toner av örter och kryddor samt en hög torr efterbeska. Missa inte detta makalösa spöke.

Betyg: 5 av 5

BELGISK MÖRK ALE Gouden Carolus Imperial Dark, 2021 (11132) Belgien, 125

 

Fyllig, mörk och starkt ale, som drar åt stilen quadrupel. Djup söt smak av rostad malt, kandisocker, kaffesump, svarta plommon och fatiga toner av madeira. Inte för alla. Det är stort och starkt - 11 procent - men också väldigt varmt och mysigt. Kanske lite för sockrig att drickas direkt och på egen hand, men lagra några år så blir detta en njutning i världsklass.

Betyg: 4 av 5

STRONG ALE Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (11365) Danmark, 59:90

Jodå, julölen står faktiskt ute på butikshyllorna redan nu. Danska Jacobsens Naked Christmas är en trevlig storflaska som du kan avnjuta innan jul. Rödaktigt bärnstensfärgad, lätt kryddig och fruktig ale med en touch av apelsin, sirap, kanel och russin. Passar till fläskkött i alla dess former eller varför inte till en säsongsbetonad svamprisotto?

Betyg: 4 av 5

Läs mer: Så smakar världens äldsta whisky

Läs mer: Här är kändisarna svenska folket helst vill ta en öl med