Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veckans öltips: 3 traditionella tyska lager

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Den här veckan handlar det om tre tyska lager.

LJUS LAGER Aecht Schlenkerla Helles Lager (10077) Tyskland, 26:90 kr

Ett klassiskt öl från Schlenkerla i lagerölsmekkat Bamberg. Deras Helles Lager är unik i sitt slag. Detta ljusa öl har nämligen en subtil rökig ton, det har dock inte gjorts på rökmalt utan får sin rökighet genom att bryggeriet återanvänder den jäst som använts för att jäsa bryggeriets mer intensivt rökiga öl. Resultatet är ett lätt, men ändå komplext, öl med mjuka humle- och röktoner. Mycket gott för sig självt men funkar också fint till sensommargrillens kött.

Betyg: 5 av 5

 

LJUS LAGER Püttner Zoigl (14032) Tyskland, 29:90 kr

Zoigl är bayersk öltyp med medeltida anor, enligt tradition ska det vara gjort i ett kommunbryggeri där medlemmarna finansierat det gemensamma brygghuset. Efter bryggning tar medlemmarna med sig vört och jäser den hemma. Namnet kommer från den sexkantiga stjärna som hängs upp för att visa att man har färdig öl till servering. Püttner Zoigl bryggs dock på ett litet gästgiveri i Schlammersdorf. Bärnstensfärgad, jästgrumlig och försiktigt kolsyrad, en mjuk lageröl med inslag av sirapskakor, honung och plommon. God och prisvärd!

Betyg: 4 av 5

 

LJUS LAGER Zwickel Urban Chestnut (1393) Tyskland, 24:90 kr

Kellerbier är ett ofilterat och opastöriserat lageröl som fått lite av en renässans senaste åren. Traditionellt är en Kellerbier något som serveras färskt från tank i en ölträdgård i nära anslutning till ölkällaren där ölet lagras. Detta är dock en flaskversion som bjuder på en mjukt spannmålsorienterad maltkaraktär, viss jästkaraktär samt en balanserad och örtig beska. Gott att dricka de sista skälvande sommardagarna.

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Här är Systembolagets mest populära öl

3 enkla drinkar där för dig som gillar lime och citron