Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Veckans öltips: 3 öl som passar perfekt att lagra

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Den här veckan tipsar experterna om tre riktigt bra öler som mår prima av att lagras ett par år i källaren. 

Petur Olafsson
Fredrik Berggren

BARLEY WINE Bötet Barley Wine 2020 (11242) Sverige, 36:00 kr 

Den runda karamelltonen slår an tonen i detta prisvärda svenska årgångsöl. Under ytan bubblar massor av söta och goda aromer; honung och rörsocker plus blommig, lätt parfymerad beska. Tanklagringen på sju månader ger ett barley wine med fyllighet och fin drickbarhet, men kan med fördel flasklagras upp till fem år. Då uppstår djupare nyanser av kola och torkad frukt som trivs med blåmögelost och salta hårdostar. 

Betyg: 5 av 5

IMPERIAL STOUT Sierra Nevada Narwhal 2021 (11403) USA, 41:90 kr 

Svart som den djupaste ocean. Den mörka malten som är rostad till max mixas med humletoner som gömmer harts och salmiak. En väldigt amerikansk tolkning av rysk imperial stout med bastanta och en aning brända och rökiga malttoner. 2021 års utgåva har lite skarpa kanter just nu, men de slipas av med lagom lagring i källaren. Ett eller två år blir perfekt om du vill njuta av en maffig rostad stout med lite rundare finish. 

Betyg: 4 av 5

STRONG ALE Fullers Vintage Ale 2021 (11136) Storbritannien, 74:90 kr 

Tjugofemte numrerade utgåvan av Fullers Vintage Ale – i toppform lagom till jubileet. Bryggs varje år med ett nytt recept. Vissa år lite väl rå och spritig, men denna årgång är mästerligt god redan nu. Russin- och romtoner, rostade valnötter och sötlakrits i en mjuk, sötsyltig kropp med den apelsinkaraktären från Fullers husjäst. Drick en nu, ge bort en och spara minst en flaska för framtida behov. Bäst före 2031. 

Betyg: 4 av 5

Läs mer: Så smakar världens äldsta whisky

Läs också: Hitta rätt vin till franska grytan