Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Veckans öltips – tre julöler under tjugo kronor

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg. 

Denna vecka med tre prisvärda och goda öler till julbordet – som alla kostar under tjugo kronor. 

Petur Olafsson
Fredrik Berggren

MÖRK LAGER Nils Oscar Kalasjulöl (11300) Sverige, 19:90 kr

Nils Oscar Kalasjulöl är ett klassiskt julöl och har funnits sedan 1998. Ölet är dessutom ett av de bättre julölen på Systembolaget och det faktum att det också är prisvärt gör det till ett riktigt kap. Här finns toner av puffad choklad och en snygg maltprofil med både brödig münchenerkänsla och knäckig karamell. Tydlig lagerkaraktär och en bra beska som funkar fint som allround till julens smaker.

Betyg: 4 av 5

MÖRK LAGER Stigbergets Julöl (36824) Sverige, 14:90 kr

Stigbergets Bryggeri chockade marknaden tidigare i år med sin billiga hantverkslager som såldes under det generiska namnet ”ÖL” i en förpackning som var en blinkning till det gamla lågprisvarumärket Blåvitt från KF. Nu kommer samma idé som julöl och ölet heter följaktligen bara ”JULÖL”. Förutom att det är prisvärt har ölet sina poänger. Här finns en brödig maltighet och en bra balans av beska, choklad och krispighet. Ett bra basöl på julbordet, kommer inte skrämma bort någon.

Betyg: 4 av 5

ALKOHOLFRITT Falcon Vinterbrygd (dagligvaruhandeln) Sverige, 8:90 kr 

En vitt alternativ på gränsen till att vara svart. Falcon Vinterbrygd är en mörkt rostad lager på 0,5% med toner av choklad, kavring och sött nötiga smaker – till förvillning lik en porter. Utan alkoholens smaklyft blir ett öl alltid lättare och flyktigare, men det här fixar faktiskt att möta upp julens salta och feta matutbud. Extra bra till gravad lax, senapssill och julskinka, men även lättrökt kött och korv. 

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Så gör du hemmagjord glögg – enkelt recept

Så smakar världens äldsta whisky

Hitta rätt vin till franska grytan