Veckans öltips: Tre goda till mustiga höstmaten

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Den här veckan tipsar experterna om tre godingar att dricka till höstgrytan eller söndagssteken. 

CALIFORNIA COMMON Remmarlöv California Common (12677) Sverige, 24:90 kr

Steam beer som först var populärt i San Francisco på 1880-talet bryggs med lagerjäst fast vid högre temperaturer, som ale. När bryggeriet Anchor återupplivade ölstilen 1979 så skyddade de namnet "Steam Beer", därför kallas den California Common numera. Aningen mörkare och maltigare än standardlager. Remmarlöv ger ölet drag av halm, mandel, gröna örter och anis. Perfekt till en vit vedugnspizza med milda toppings.

Betyg: 4 av 5

BELGISK MÖRK ALE Leffe Brune (1336) Belgien, 49:90 kr

Leffe Brune finns att köpa året om, men passar som allra bäst under den kallare säsongen. Packad med höstiga smaknyanser; rostad kastanj, hasselnötter, kola och karamell och mörk sirap. Stor och prisvärd 75-centilitersflaska vars värmande toner harmoniskt ackompanjerar allehanda grytor och soppor, gärna med svamp.

Betyg: 4 av 5

BARLEY WINE Triton Barley Wine (10876) USA, 39:90 kr

Barley wine, alltså ”kornvin”, betecknar öl i olika brunröda nyanser med en alkoholhalt nära vin. Triton ska vara hybrid mellan mild engelsk barley wine och den svulstigare amerikanska varianten av ölstilen. Resultatet är en lakritsbitter, jordigt humledoftande och vinös ale med frukt- och kolatoner. En smakrik ölsmocka – himmelsk till vilträtter som älgstek.

Betyg: 4 av 5

Läs mer: Så smakar världens äldsta whisky

Läs också: Hitta rätt vin till franska grytan

Aktuellt just nu