Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veckans öltips: tre aktuella favoriter att testa i helgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka tipsar experterna om tre aktuella godingar just nu: en hyllning till en belgisk ölskapare, en superfrisk våröl – och en som passar till vårens första köttgrillning.

GEUZE 3 Fonteinen Oude Geuze (1622) Belgien, 69:90 kr

För en vecka sedan förlorade ölvärlden en av sina mest passionerade karaktärer – Armand Debelder från belgiska 3 Fonteinen. En av de avgörande personerna som bidrog till att rädda den spontanjästa belgiska ölstilen lambic/geuze. Armands storhet kan upplevas i 3 Fonteinens flaggskepp Oude Geuze. Fräscha citrusaromer – citron, lime och grapefrukt samt en fenolisk, kruttorr och hög syra i en komplex helhet. Lämnar ingen oberörd. 

Betyg: 5 av 5

PILSNER Spring Pils Hyllie Bryggeri (12420) Sverige, 26:90 kr 

Att dricka färsk pilsner direkt från lagertanken på ett bryggeri är ren njutning. Spring Pils från Hyllie Bryggeri kommer riktigt nära den känslan med sin ofiltrerade pilsner. Det är levande och sprudlande, lätta jästiga toner av svavel som påminner om hur färskt det är, en fräscht pärlande beska och en len och mjuk ton av ljust bröd som lirar fint med jästen. Ett uppfriskande och mycket gott våröl.

Betyg: 4 av 5

DUBBEL Jämtlands Belgian Dubbel (37230) Sverige, 24:90 kr

Ett av veteranbryggerierna i öl-Sverige, Jämtlands Bryggeri, ger sig här på den klassiska belgiska ölstilen Dubbel. Och de gör det bra. Här finns både en typisk belgisk jästton som påminner om torkad frukt och lätt kryddighet. Ölet bjuder också på ett litet stänk av alkohol, choklad och en aptitligt knäckig karamellsötma. Perfekt till kött när vårens första grill ska startas.

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Fyra goda drinkar att värma dig med i kylan

Richard Juhlins udda tips på mat till champagne