Foto: Adobe Stock

Veckans öltips: Svenskt, belgiskt och törstsläckaröl

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda öl på Systembolaget och i dagligvaruhandeln just nu.

LJUS BELGISK ALE Taras Boulba (11266), Belgien, 25 kr

En ljus belgisk ale från Brysselbryggeriet De La Senne. Detta öl har något av modern klassikerstatus och den låga alkoholhalten på 4,5% skapar ett perfekt törstsläckaröl. Trots modest alkoholhalt finns mycket karaktär från fruktig och kryddig belgisk jäst, en tydligt torr beska och örtigt blommiga toner från torrhumling. Perfekt drömma-om-våren-öl att dricka när solen tittar fram.

Betyg: 5 av 5

BELGISK MÖRK ALE Malheur Dark Ale (11205) Belgien, 32:90 kr

Ångande av alkohol, fast på ett bra sätt. Mörka koncentrerade smaker – som torkad frukt i flytande form – men även en rejäl dos humle. Blommar ut i värmande vaniljsötma, dadelfruktighet och karamellknäckighet. Fullt ös på alla håll och kanter alltså, ändå har Malheur distinkt profil. Nästan bara belgare kan få fram en sådan här öl.

Betyg: 4 av 5

FOLKÖLS-IPA Oppigårds New Sweden IPA 3,5% (folköl) Sverige, 24:90 kr

Vad sägs om en folkis-IPA? Halvtorr, välhumlad och hazy med uppfriskande inslag av grapefrukt, ananas och granskott. Bjuder på tuff beska om man jämför med det mesta i matbutiken. Att det är bland det bästa i den här stilen och styrkan är inte särskilt överraskande, Oppigårds producerar alltid sina öl med säkert handlag. 

Betyg: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!