Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veckans öltips: ”Smakar bra på en solig balkong”

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka med bland annat en maltig ale med personlig prägel från Skotland, som får full pott i betyg av experterna. 

STRONG ALE Broughtons Old Jock (12663) Storbritannien, 28:90 kr

Broughton Ales från Skottland är ett av de viktigaste bryggerierna i Skottland som tidigt kämpade för den klassiska skotska alens återkomst. Old Jock är bryggeriets stolthet, en så kallad ”Wee Heavy”, och ölet har allt som hör stilen till. Det är djupt maltigt med inslag av kola, bränt socker, torkad frukt och choklad. Med sin personliga prägel känns detta 100% skotskt. Mycket karaktärsfullt men samtidigt mycket drickvänligt. 

Betyg: 5 av 5

BARLEY WINE Bötet Barley Wine Tawny Port (10426) Sverige, 44:90 kr 

Sveriges mest klassiska barley wine kommer regelbundet i olika fatlagringar. Denna gång är det dags för portvinsfat och bötet och portvin är en vinnarkombo. Grundölets smarriga maltighet och mjukt fruktiga toner finns där och backas nu upp av underbara portvinstoner. Här finns russin, fudge, kola och en tydlig portvinston. Drick som det är i en kupa eller testa ihop med blåmögelost och salta hårdostar. 

Betyg: 5 av 5

WITBIER Village Wit White Wheat Ale (12318) Kanada, 24:90 kr 

Nu när våren kommer är belgiskt veteöl den perfekta välkomnaren. Ölets doft bjuder på en elegant kryddning av koriander och apelsinskal. I smaken en frisk syra som slutligen landar i en mjuk vetekaraktär. Ett rakt, enkelt och lättdrucket veteöl som smakar bra på en solig balkong eller i trädgården före maten. 

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Fyra goda drinkar att värma dig med i kylan

Richard Juhlins udda tips på mat till champagne