Foto: Adobe Stock

Veckans öltips: Italiensk pilsner och brittisk whiskyöl

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda just nu – denna vecka med bland annat italiensk pilsner och brittisk whiskyöl. 

PILSNER Tipopils, (11758), Italien, 69:90 kr

Denna kultförklarade pilsner från Italien startade en våg av så kallad ”Italopils”. En typ av lageröl där man brygger en ganska klassisk pilsner med torr beska men där ölet även torrhumlas med nobel europeisk humle. Här finns en rustik maltighet med pigg örtig beska som paras med en mjuk jästton och aromatisk humle. Storflaska på 75 cl, men den slinker ner lätt!

Betyg: 4 av 5

MILD Cats Eye Mild, (14023), Storbritannien, 25:90 kr

Mild är klassiskt brittisk puböl och hade länge en image av att vara ”arbetaröl”. Stilen dominerade ölförsäljningen i England under stor del av 1900-talet men tappade sedan sin position. Cats Eye Mild har, sin modesta alkoholhalt (4,4%) till trots, rejält med karaktär. Mjukt brödig med inslag av nötter, sirap och choklad. Hög hinkabilitet, man vill ta en till sipp direkt.

Betyg: 4 av 5

 

ALE Innis & Gunn Islay Cask Laphroaig Edition (11705) Storbritannien, 39:90 kr

Innis & Gunn möter Laphroaig – snacka om gubbig ”match made in heaven”. Det här är en vattendelare. Gillar du rökig whisky så är det en spännande smakupplevelse. Om inte, glöm det. När denna amber ale lagrats på Laphroaig-fat blir den svart med stora aromer av rök, tjära och torv. Det smakar mer sotig whisky än öl, men varför inte?

Betyg: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!