Foto: Adobe Stock

Veckans öltips: Högsta betyg till svensk folköl

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda just nu – denna vecka med två svenska och en belgisk höjdare. 

BELGISK ALE Antiek Blonde Super 5 Ale (1027) Belgien, 24:90 kr

Belgisk blond kan ibland vara intetsägande, men Antiek är oväntat intressant. Jästig doft och smak med inslag av grön banan, honung och aprikos. Torr och kryddig på tungan med en sockrig underton. Eftersmaken är sträv och lite tvär med inslag av grapefruktskal. Bra att utforska som aptitretare innan maten. 

Betyg: 4 av 5

BELGISKT VETEÖL Ängöl Primör (11574) Sverige, 20:90 kr 

Ängöl från Kalmar har sedan starten 2010 fokuserat på klassiska öltyper. Här tolkas det belgiska veteölet Bière blanche, även kallat witbier. Det är friskt och lättdrucket, fruktiga och kryddiga toner från jästen och en blommig aromatisk sommarängskänsla. Ölet är ett fint välkomnande av våren och fungerar i solen eller till lättare fiskrätter. 

Betyg: 4 av 5

FOLKÖL Svartberget Little Valley Hazy IPA (folköl) Sverige, 47:00 kr

Sverige vimlar av bra lokala folköl just nu. Som den här pärlan från Åredalen med karaktären av en mjuk, halvtorr amerikansk pale ale. Härligt luftiga aromer av apelsin, mango och blommande fruktträd. Saftigt utan att vara för sött, lagom beska ger friskhet och en gnutta vete ger lätthet. Lillebror till hyllade Happy Valley IPA. 

Betyg: 5 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!