Foto: Adobe Stock

Veckans öltips: Högsta betyg till belgisk klassiker

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda på Systembolaget just nu – denna vecka med både tyska och belgiska fullträffar. 

TRIPEL Westmalle Tripel (1656) Belgien, 29:90 

Westmalle Tripel är världens mest kända belgiska tripel och urtypen för stilen. Har bryggts av munkar sedan 1934. Här möts man av en komplex smakbild av sötma, eldig ton från alkohol, mandelmassa, honung, frukt och en örtig kryddighet som går över i en lång beska. Ölet är farligt lättdrucket för sin styrka (9,5%) och trots mycket smak finns en elegans. 

Betyg: 5 av 5

HEFEWEIZEN Schneider Weisse Meine Festweisse Tap 4 (1507) Tyskland, 25:90 kr 

Schneider Weisse har bryggt veteöl i snart 150 år, så de kan sina grejer. Meine Festweisse präglas av kryddnejlika inbäddad i fruktiga, jästiga och gräddiga smaker. Inslag av bananbröd, lökblommor och vitpeppar. Har en stabil frisk grundbeska och som gjuten till kryddiga asiatiska rätter. 

Betyg: 5 av 5

BALTISK PORTER Northern Exposure Dark Side of the Room (34697) Sverige, 49:90 kr 

Northern Exposure, tidigare Nordic Kiwi Brewers, gillar humledriven öl. Här med en baltisk porter som imponerar. Djup nötig kaffesmak med inslag av kokos, ek och kolakarameller. Stadiga givor av humle är ett modernt inslag för stilen, men adderar en extra dimension. Slöjor av tobak gör den perfekt till en cigarr efter maten. Beställningsvara. 

Betyg: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!