Foto: Adobe Stock

Veckans öltips: Högsta betyg till belgisk klassiker

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda just nu – denna vecka med belgisk klassiker och andra höjdare från England och USA. 

SAISON Saison Dupont 75 cl (12539), Belgien, 65 kr

Saison Dupont är en verklig klassiker som fått stå modell för ölstilen Saisons utveckling. Otroligt öl som lyckas vara både komplext och lättdrucket, smakrikt och friskt, samt med en matvänlighet som få öl har. Storflaskan (75 cl) är perfekt att ha på bordet. Härligt lantliga toner från jästen. Fruktigt och kryddigt med lätta inslag av vete, citrus samt en örtighet från humlen.

Betyg: 5 av 5

IPA Great Divide Titan (11707) USA, 27:90 kr

Doftar som en granskog i Klippiga bergen. Samma tema återkommer i munnen. Humleprofilen präglas av kåda, barr och frisk och hög fjälluft. Colorado-bryggeriet Great Divide är ett av de amerikanska pionjärbryggerierna och levererar alltid öl på skyhög nivå från sitt bryggeri i Denver. Den här gröna burken är inget undantag.

Betyg: 4 av 5

BITTER Adnams Southwold Bitter (1686) England, 19:90 kr

För hundra år sedan dracks Adnams av gentlemän i tweedkostym och plommonstop. Bryggeriets öl är fortfarande elegant återhållna i bästa brittiska tradition. Southwold Bitter bjuder på lite av varje och i fin balans; en mjuk maltighet med smak av kolakakor, lagom krispig beska och en tesked ljus sirap. Cheerio!

Betyg: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!