Foto: lev dolgachov / Adobe Stock

Veckans öltips: Full pott till folköl och hyllad svensk

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda just nu – denna vecka med bland annat brittisk folköl och hyllad svensk barley wine. 

DUBBEL IPA Lagunitas Maximus (11509) USA, 27:90 kr

Inrymmer stora aromer, men håller bra balans och alkoholen på nio procent är väl dold. Luktar tallkotte och mentol. Söt, maltig och intensiv smak av rökelse, spearmint-tuggummi, knäck och bitter lakrits. Drick till grillat kött, starka ostar, kallskuret eller rökta charkuterier. 

Betyg: 4 av 5

BITTER London Pride 3,5% (folköl) Storbritannien, 17:50 kr

Brittisk bitter där balans är honnörsordet. Fuller’s hussmaker är fint representerade i den här eleganta 3,5-procentsversionen särskilt bryggd för svenska marknaden. Mjuk, bärnstensfärgad malt med drag av kola och ambrosiakaka, kompletterat med stram och krispig humle. Snygg och välskräddad som en kostym från Savile Row. 

Betyg: 5 av 5

BARLEY WINE ? Frågetecken Korn-Vins Ale Närke Kulturbryggeri (35727) Sverige, 42 kr

Vinös och alkoholstark barley wine som är muskulös och nyanserad på samma gång. Vi kan rada upp intryck: läder, chokladkola, havssalt, lakrits, torkad frukt, kanel och vanilj – det är ändå bara början. Idag finns det många bryggerier, men pionjärerna Närke Kulturbryggeri höjer sig fortfarande över mängden med unika öl i världsklass. Beställningsvara.

Betyg: 5 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!