Foto: Adobe Stock

Veckans öltips: ”En smakbomb som bjuder på extra allt”

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda just nu – denna vecka med svensk suris och två höjdare från Estland och Tyskland. 

LAGER Aecht Schlenkerla Helles Lager (93434) Tyskland, 29:90 kr

Lätt rökig utan att innehålla rökt malt. I Schlenkerla Helles får sin lätta rökighet genom att bryggeriet återanvänder den jäst som använts för att jäsa bryggeriets världsberömda rököl. Resultatet är en mild och drickvänlig ljus lager med mjuka humle- och röktoner. På Systemet finns nu en ofiltrerad specialupplaga av ölet som är lite extra komplex och nyanserad.

Betyg: 5 av 5

DUBBEL IPA Põhjala & Sigtuna We Believe in Evergreen DIPA collaboration (11512) Estland, 34:90 kr

Pohjala och Sigtuna Brygghus har plockat både estniska och svenska granskott och slängt ner i den här samarbetsbrygden. Smakintrycken är intensiva: först en rejäl stänkare bubblig Champis på steroider – äpple, mango och druvor – som följs av sötbitter harts från de granskotten. En vintergrön smakbomb som bjuder på extra allt.

Betyg: 4 av 5

BERLINER WEISSE Poppels Sour Fruit Ale Strawberry (31088)  Sverige, 26:90 kr

Äkta jordgubbar funkar sällan bra i öl, den flyktiga bärsmaken tenderar att försvinna bland de andra ingredienserna. Denna Berliner Weisse är inspirerad av Strawberry Daiquiri och även här lyser gubbarna med sin frånvaro. Men det gör faktiskt inget. Poppels har fått till en riktigt fin suris med lagom kinddrag i syran, somrig hallonsötma och crunchig citrusbeska.

Betyg: 4 av 5

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!