Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Produktbilder

Veckans öltips: ”En modern svensk klassiker”

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Den här veckan ger experterna högsta betyg till en svenskbryggd, fruktig IPA och en belgisk saison i traditionellt lantlig stil. 

Fredrik Berggren

IPA O/O Bangatan IPA (34260) Sverige, 44:90 kr

Bangatan är en av de bästa svenskproducerade ölen inom stilen New England IPA. O/O Brewing drivs av de två O:na Olle & Olof och bryggeriet har varit drivande för den här stilen av IPA i Sverige. Bangatan är en hyllning till Olles favoritgata i Majorna. Här finns allt som hör till, juicig och aromatisk humlesmak av mango och grape. Därtill en uppfriskande beska som gör det mindre jolmigt än mycket annat i samma stil. En modern svensk klassiker.

Betyg: 5 av 5

SAISON St Feuillien Saison Farmhouse Ale (81225) Belgien, 28:90 kr 

I USA kallas belgiska och franska lantöl ofta för farmhouse ales (därav tillägget i namnet) och det här är en elegant belgisk saison i traditionell stil. Enda nymodigheten är att man tillsatt lakrits. Alla de typiska karaktärsdragen finns här: pikant jäst, rund fruktighet och torrt vitt bröd toppat med citrus och koriander. Varje klunk skummar av silkesmjuka bubblor och avslutas med en kvardröjande ton av bitter lakrits.

Betyg: 5 av 5

RED ALE Williams Brothers Pavlovs Dog (11040) Storbritannien, 28:90 kr

Namnet är passande. För tanken på skotsk maltdominerad öl får det ju att vattnas i munnen. Pavlov’s Dog är en red ale från Skottland men kallas för bitter i Sverige, förmodligen för att platsa in i Systembolagets inköpsmall. En oväntat komplex öl på bara 4.3 procent. Över en maltig botten av karamell, kola och svart rågbröd svävar stråk av peppar, pors, kanel och kardemumma. Precis så där höstigt god som man hoppas på.

Betyg: 4 av 5