Foto: Shutterstock

Veckans öltips: ”En krämig fullträff med klockren balans”

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda just nu – denna vecka med bland annat en krämig fullträff från Sverige och en öl som passar utmärkt under de varma delarna av året. 

Fredrik Berggren
Petur Olafsson

IPA AKiA Brygghus Hopnick IPA (34911) Sverige, 43:90 kr

Trenden är tydlig, hazefantasterna blir allt fler. Överallt bryggs juiciga, humlearomatiska och svindyra ipor. Ofta goda, men lika ofta bränniga, svulstiga av övermogen frukt eller slätstrukna. AKiA och Fältkanonen har fått till en krämig fullträff med klockren balans mellan frukt och bitterhet. Sötsyrlig citruszest möter bitande tallbeska. Värt vartenda öre. Beställningsvara.

Betyg: 4 av 5

BOCKÖL Wieninger Maibock (12110) Tyskland, 28:90 kr

Maibock är ingen publikvinnande ölstil, åtminstone om referensen är humlestinn IPA eller lättdrucken lager. Denna öl är intensivt alkoholstark, brödig och robust maltig i smaken. Medelstor beska med mild, kryddig ädehumlearom. Trevlig om du gillar rejält tysk hantverk – det smakar öl i ordets sanna bemärkelse.

Betyg: 4 av 5

SAISON O/O Spring Saison (11710) Sverige, 71:10 (75 cl)

Spring Saison är den första i en Saison-serie om fyra från O/O Brewing, och där ölen ska följa de fyra årstiderna. Denna version passar utmärkt under varma delen av året. Det är torrt, beskt och krispigt och tillsammans med en subtil frisk syra blir det både läskande och matkompatibelt. Man kan också känna en djup fruktighet samt antydan till spannmål och ”funk” som väcker associationer till ölstilens ursprung - en bondgård i vallonien.

Betyg: 4 av 5