Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock/Produktbilder

Veckans öltips: belgisk klassiker och svensk IPA

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är 3 goda just nu – denna vecka med bland annat ett flamlädskt rött öl med sötsyrlig ton som får full pott av experterna. 

Petur Olafsson
Fredrik Berggren

SYRLIGT/FLAMLÄNDSKT RÖTT ÖL Rodenbach Caractère Rouge (11492) Belgien, 119 kr

En klassiker når Systembolagets hyllor. Producenten Rodenbach är känd för sina många och stora ekfat där ölen lagras och får sin syrliga karaktär av mjölksyrabakterier. Caractère Rouge ligger på dessa ekfat i två år för att därefter samsas med körsbär, tranbär och hallon i ytterligare ett halvår. Omisskännlig karaktär av frisk syra, bär och en godisaktig sötsyrlig ton. Vackert, friskt och makalöst gott. Testa som aperitif.

Betyg: 5 av 5

BELGISK ALE Filou Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck (1590) Belgien, 27:90 kr

Man känner man det direkt på doften. Omisskännligt belgiskt: honungssött, maltigt och lite pepprigt, precis som ölets smak. Har en fruktig grundton av banan och moget päron samt ett eldigt bloss av alkohol som adderar djup. En belgisk ljus stark ale med balanserad karaktär, god till charkuterier och mogen kittost.

Betyg: 4 av 5

HAZY IPA Sälens Fjällbryggeri Fjälldimma (35876) Sverige, 26:90 kr

När lilla Sälens Fjällbryggeri nu för första gången skickar ut ett öl i Systembolagets fasta sortiment, så ökar de sin årsförsäljning med hela 50 procent. De gör det med ett oväntat soligt öl. Fylligt fruktig och humlig med ett sött sting av alkohol. En grumlig New England IPA, vars blommiga och tropiska karaktär kommer att värma gott både i höst och vinter. Ett utmärkt afterski-öl för hemmabruk.

Betyg: 4 av 5