Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/produktbilder

Veckans öltips: 3 svenska öl i fasta sortimentet

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka tipsar experterna om 3 svenskbryggda favoriter, som nu tagit sig in i Systembolagets fasta sortiment. 

PILSNER Italopils (11770) Sverige, 24:90 kr

En fin tolkning av italiensk pilsner, alltså en ljus lager torrhumlad med tysk humle. Ölstilen experimenterades fram av Agostino Arioli på Birrificio Italiano. Med inspiration från hur brittisk real ale ibland torrhumlas på cask släppte han en öl han kallade Tipopils vars karakteristik drog igång en global öltrend. Inte så konstigt, för det är väldigt gott. Stockholm Brewing håller stilen med sin Italopils, det smakar vitt bröd, knastrigt och torrt, med inslag av örter, citrus och blommigt parfymerad humle. En italiensktysksvensk kärlekshistoria, perfekt till fisk och skaldjur.

Betyg: 4 av 5

IPA Stigberget API Yzah (36364) Sverige, 29:90 kr

Stigbergets Bryggeri från Göteborg är just nu ett av de mest expansiva svenska bryggerierna både hemma och utomlands. Och framgångarna fortsätter. I september får de in tre nya öl i Systembolagets fasta sortimentet, bland annat denna burk med kryptiskt namn. Vänd på bokstäverna så avslöjas öltypen: Hazy IPA. En halvdimmig IPA där humlearomerna har drag av exotiska frukter och gräs, beskan är torr och lite kärv i eftersmaken. På många sätt ganska lik bryggeriets storsäljande West Coast NEIPA – ”Måsen” – fast med något mindre humle och alkohol.

Betyg: 4 av 5

 IPA Omnipollo Fantom IPA (35960) Sverige, 33:90 kr

När Omnipollo startade 2010 så satsade de främst på export och producerade sina öl hos andra, men sedan förra året har de ett eget bryggeri i Sundbyberg. Fantom IPA är den första produkten att nå ut till Systembolagets butiker över hela landet, en lekfull burk fullpackad med muskliga smaker på ölmärkets typiska manér. Kornmalten har blandats upp med både havre och vete, men det är humlen som spelar huvudrollen. Det mjuka, aromatiska och fruktiga i mixen av amerikansk humle ger en söt och rund smak av ananasjuice som backas upp av markerad bitterhet. 

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Fyra goda drinkar att värma dig med i kylan

Richard Juhlins udda tips på mat till champagne