Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock/Produktbilder

Veckans öltips: 3 skånska guldkorn

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Den här veckan tipsar experterna om tre riktiga favoritöler från Skåne – varav två får full pott i betyg.  

Petur Olafsson
Fredrik Berggren

SYRLIG ÖL Brekeriet Vild Stevns (10848) Sverige, 69 kr

En fantastisk brygd från Brekeriets Vild-serie. Spontanjäst och lagrad på rödvinsfat av ek i tjugo månader, därefter smaksatt med danska surkörsbär – Stevnsbær. Perfekt avvägd syra balanseras med fruktig och bärig sötma. De runda fatiga tonerna är indränkta i hallon, mogna körsbär och bittermandel, men här finns även vinös undertoner. Ett genialiskt suröl för dig som gillar moderna naturviner eller klassisk belgisk kriek. Eller bägge delarna.

Betyg: 5 av 5

IPA Hyllipan IPA (89071), Sverige, 33:50

Marknaden har översköljts av Neipa (New England IPA) och om man börjar tröttna på den ibland jolmiga juicigheten i dessa öl så kan en vuxen-IPA vara befriande gott. Hyllie Bryggeri i Skåne har verkligen visat framfötterna senaste året och deras Hyllipan IPA är en av de bästa svenska tolkningarna av klassisk västkust-ipa. Fin maltighet och en frisk härlig beska med tallbar och grapefrukt som bara kräver att man tar en klunk till. Lokalt och beställningsbart.

Betyg: 5 av 5

IPA Pango IPA Brewski (30993) Sverige, 32:90 kr

Brewski från Helsingborg gillar att mixa frukt och öl. Deras flaggskeppsöl Pango är ett bra exempel, en kraftfull IPA som fortfarande håller stilen. På burkillustrationen redovisas tydligt den ingående fruktsalladen: mango, passionsfrukt och ananas. Visst anar man stråk av tropisk saft, men mest smakar det intensivt fruktig och sprakande färsk humle. Testa till lite saltare asiatiska rätter som nudlar, ramen och pad thai.

Betyg: 4 av 5

Läs mer: Så smakar världens äldsta whisky 

Läs mer: Här är kändisarna svenska folket helst vill ta en öl med