Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veckans öltips: 3 nytolkningar av klassiker

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Här är tre goda just nu – denna vecka med tre riktigt bra nytolkningar av klassiska öler, varav en alkoholfri variant av populära stoutölet Guinness. 

Fredrik Berggren

BELGISK ALE Brother Thelonious North Coast Brewing (89335) USA, 39:90 kr

En hyllning till jazzmästaren Thelonious Monk. Knäckig malt dominerar med inslag av värmande kryddor, sting av alkohol, torkad frukt, banan och en ton av fenoliska estrar: alltså nyanser av plåt, plåster och nejlika. I det här sammanhanget en bra kombination, helt i linje med Monks komplexa intensitet och oväntade musikaliska dissonanser.

Betyg: 5 av 5

ALKOHOLFRITT Guinness 0.0, Irland, 21,90 kr

Guinness sjabblade till sin alkoholfria lansering i Storbritannien förra året, ölet fick återkallas efter att mögel upptäckts i vissa burkar. Nu har man rett ut problemen och det smakar riktigt bra. Svart och friskt med ett tätt, krämigt skum och samma lätta kaffe- och chokladtoner som originalet. Säljs i matbutiker, släpps på Systembolaget 1 februari.

Betyg: 4 av 5

TRIPPEL Trippel Kalmarit (1129) Sverige, 29:90 kr

Både namnet och själva ölet refererar till Tripel Karmeliet – ett distinkt säreget öl från Belgien. Lyckas Kalmarbryggeriet Ängöl att efterlikna en av våra all-time favoriter? Jodå, det är en smakrikt ljus belgoale med helt rätt karaktär: en spännande kompott av söt maltighet, bitter kryddighet, fruktig honungsmjukhet och värmande eldighet. Slår inte originalet, men är definitivt en värdig hyllning.

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Fyra goda drinkar att värma dig med i kylan

Richard Juhlins udda tips på mat till champagne