Foto: Shutterstock/Produktbilder

Veckans öltips: 3 IPA med det där lilla extra

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka med trevliga förslag på god IPA. 

Fredrik Berggren
Petur Olafsson

IPA Sierra Nevada Atomic Torpedo (11350) USA, 49:90 kr 

Foto: Copyright (c) 2017 nednapa/Shutterstock. No use w

Sierra Nevada är ett av USAs pionjärbryggerier och släppte redan på 80-talet humliga öl som fick klassikerstatus, deras pale ale räknas som en av de viktigaste förebilderna inom amerikansk pale ale. Nu har de släppt en dubbel-IPA som kan sägas vara en kombination av klassisk västkust-IPA och en mer juicig modern variant. Och mixen blir riktigt bra. Här finns de klassiska IPA-attributen med beska, rivig tallbar och grapefrukt men även mer exotisk frukt och toner av honung. En supergod IPA för hängmattan.

Betyg: 5 av 5

IPA Village Nomad (10481) Kanada, 30:90 kr

När det gäller öl förknippas Kanada mest med blaskig ljus storbryggerilager eller öl i belgisk stil från Quebec, men även där har craft beer trenden tagit fäste. Från Village Brewing i Calgary kommer denna välkomponerad IPA där malten spelar lika stor roll som humlen. Beskan är rund, örtig och gräsaktig, inbäddad i en knäckigt maltig helhet med kryddiga stråkdrag av citrus, apelsin och lakrits. En snygg öl att sippa på efter ett dopp i vattnet.

Betyg: 4 av 5

IPA PangPang Flamingo-Go (33772) Sverige, 38:80 kr

Sedan 2010 har PangPang spottat ur sig experimentella öl med knasiga ingredienser. Flamingo-go är en av deras mer sansade och balanserad långkörare – just nu i fin sommarform. Lätt disig IPA med drag av persika, grapefrukt och ananas utan att bli överdrivet juicig och söt, mintig grankottsbeska friskar upp och adderar kraft. Ett semestertips är att dricka direkt från källan, bryggeriet i Hökarängen med tillhörande ölbar är öppet på helger. Bryggeriet har även en restaurang vid Hornstull.

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Här är Systembolagets mest populära öl

3 enkla drinkar där för dig som gillar lime och citron