Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Veckans öltips: 3 eftersökta höjdare till helgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka tipsar experterna om tre eftersökta öl-sorter som sällan letar sig utanför sina hemläder – men som just nu finns i Sverige.

Petur Olafsson
Fredrik Berggren

IMPERIAL STOUT Deschutes The Abyss (1290) USA, 49:90 kr

The Abyss betyder ”djupet. Och smakerna är verkligen imponerande fylliga och omfångsrika. Den svarta rostade malten har inslag av lakrits, granrisrök, chark och melass. Men här finns framför allt en elegant fatig ton av fuktig källare och ekfat som adderar en läcker dimension. En lagringsbar och väldigt njutbar fatlagrad imperial stout från Oregon som vi ska vara glada att ha i Systembolagets fasta sortiment.

Betyg: 5 av 5

SYRLIGT I Believe In Love Allagash Brewing Company (10945) USA, 117:90 kr

Allagash har bryggt belgiskinspirerade brygder i snart trettio år. Systembolaget är faktiskt ett av få ställen utanför USA där man kan få tag i deras öl. Så ta chansen att prova – helt klart världsklass. Här en frisk, läskande, sötsyrlig öl som bubblar av bäriga smaker. Lagrad på stora ekfat, foudre, med hallon och tranbär. En perfekt aperitif! 

Betyg: 4 av 5

BELGISK LJUS ALE De Ranke HopHarvest (10989) Belgien, 95 kr

Brasserie De Ranke är ett av de mer profilerande bryggerierna som kom i en våg av nya bryggerier i Belgien på 90-talet. En gång om året görs en så kallad wet hop ale då de använder färsk och otorkad humle som är skördad samma dag. Detta ger en unik och intressant humlekaraktär till ölet. Det smakar grönt, vegetabilisk, blommigt och örtigt. En frisk och påtagligt torr beska avslutar. 

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras 

Topplista - här är världens 10 mest populära drinkar

Richard Juhlins udda tips på mat till champagne