Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veckans öltips: 3 höjdare från Göteborgsbryggerier

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

I dag startar Sveriges första och största öl-vecka – Gbg Beer Week, och experterna passar därför på att lyfta fram tre öl från några av Göteborgs ledande bryggerier.

LJUS BOCKÖL Dugges Stellar (15002) Sverige, 25:90 kr

Mikael Dugge har varit central i att forma Göteborg till en modern ölstad i världsklass. Han har generöst bidragit med hjälp och råd till nystartade bryggerier, samtidigt som han idogt utvecklat Dugges. Från början var planen att bara brygga ale och porter, men numera är sortimentet brett och blandat. Här en härlig bocköl i tysk stil: Brödig maltbotten möter bitig örtig beska från klassisk ädelhumle. Alkoholstyrkan ger smakerna en extra skjuts. Häll upp och njut till en räkmacka.

Betyg: 4 av 5

SESSION-IPA Beerbliotek A Moment of Clarity (31715) Sverige, 24:90 kr

När Beerbliotek fick i uppdrag att skapa 2016 år officiella öl till Göteborgs ölvecka fick de först skaparångest. Föregående års öl, en NEIPA från Stigbergets Bryggeri, hade hyllats i ölvärlden långt utanför Sveriges gränser. Hur skulle de följa upp succén? De bollade idéer utan framgång när de plötsligt fick ett ögonblick av klarhet: ”A Moment of Clarity”. Ölet blev väl mottaget och är i dag bryggeriets storsäljare. Levererar fortfarande samma aromatiska, fruktiga och fräscha humlesmaker – till ett rimligt pris och bara 4.7% alkohol.  

Betyg: 4 av 5

MELLANMÖRK LAGER O/O Gbg Lager Official GBG Beer Week 2022 (11214) Sverige, 26:90 kr 

Årets GBG Beer Week-öl bryggs av O/O Brewing och för första gången blir ett lageröl officiellt öl för veckan. En indikation på att lagerölet äntligen har fått högre status i ölsverige. Grundölet är en traditionell wiener med en knäckebrödig maltbas med snygg ljusbrun färg med lätta rödstick. Vad som moderniserar detta traditionella lageröl är inslag av torrhumling med Mosaic, gammalt möter nytt. Lättdrucket men med karaktär, fungerar utmärkt som en brygga mellan vinter och vår. I matväg funkar det finfint till en pizza.

Betyg: Produkten betygssätts ej då recensenterna är involverade i ölet

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Fyra goda drinkar att värma dig med i kylan

Richard Juhlins udda tips på mat till champagne