Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Produktbilder

Veckans öltips: 3 goda veteöl i belgisk stil

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka med tre uppfriskande och goda veteöl i belgisk stil att njuta av i sommar – där ett av ölerna får högsta betyg av experterna.  

WITBIER Allagash White (13010) USA, 24:90 kr

Lagom till sommarvärmen är den här favoriten tillbaka på Systembolagets hyllor. Nu för första gången på burk. Allagash White är lika uppfriskande enkel att dricka som den är mångsidigt sammansatt och intressant. En mjuk och finstämd öl med inslag koriander, pomerans, jästiga fruktestrar och kryddiga fenoler. Har bryggts sedan nittiotalet och betraktas i dag som ett av de bästa i sin stil – även inräknat de belgiska förlagorna.

Betyg: 5 av 5

WITBIER Hoegaarden Wit-Blanche (1563) Belgien, 17:50 kr

Veteöl kallas witbier eller biere blanche i Belgien – en nästan utdöd ölstil när Pierre Celis 1965 tog fram det här ölet från gamla recept. Sedan dess är Hoegaarden måttstocken som andra witbier jämförs mot. Det görs på kornmalt och vete och kryddas med korianderfrö och pomeransskal. Läskande och elegant med låg beska och aromer av vetebröd, jasmin och citrus. Passar snyggt till varmrökt lax eller en gräddig soppa på fisk och skaldjur.

Betyg: 4 av 5

WITBIER Poppels Belgisk Wit (88218) Poppels Bryggeri, Sverige, 19:90 kr

Poppels är ett av Sveriges mest expansiva hantverksbryggerier. Och det kan man förstå för produkterna från Jonsered är konsekvent välproducerade och prisvärda. Poppels Wit har funnits med sedan 2013. Deras tolkning av belgisk wit lägger tonvikt på citrus- och estriga banantoner. Servera riktigt kallt till klar och kryddig sill eller hetare asiatiska rätter med ingefära och koriander.

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Här är Systembolagets mest populära öl

3 enkla drinkar där för dig som gillar lime och citron