Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock/produktbilder

Veckans öltips: 3 fullpoängare till julhelgen

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka tipsar de om 3 goda öler som – utan att vara rena julöler – passar perfekt att njuta av under julhelgen. 

Fredrik Berggren
Petur Olafsson

PILSNER Bernard kvasnicovy (10886) Tjeckien, 25.90 kr

Julöl i all ära, men till mycket av julmaten passar pilsner allra bäst, exempelvis sillen, laxen, äggen och julskinkan. Just finns en ypperlig pilsnerpärla på Systembolaget: Bernard Kvasnicový ležák från Tjeckien. Ofiltrerat, vilket både boostar ölets fyllighet och dess krispiga pilsnerkaraktär. Läckert, elegant och lättdrucket med ett örtigt riv i beskan. En perfekt start på en god julmiddag.

Betyg: 5 av 5

SAISON Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale (82853), USA, 28:90 kr

Denna amerikanska tolkning av belgisk bongårdsöl är en riktigt klassiker. Makalös öl som lyckas med konststycket att kombinera egenskaper som lättdrucket, komplext, smakrikt och friskt, samt med en matvänlighet som få öl har. Fruktigt och kryddigt med lätta inslag av vete, citrus, aprikos samt en humlig örtighet. Fungerar fint till helgens julrester.

Betyg: 5 av 5

IMPERIAL STOUT Yeti Oak Aged (11407) USA, 45:90 kr

Till sist, en lyxig julklapp att ge till dig själv om du gillar mörka, mastiga och komplexa öl. Förvånansvärt tydlig beska trots lagringen på ekfat, men det är den rostade malten som trots allt spelar huvudrollen. Eken fördjupar de svarta och lätt brända tonerna som inrymmer stråk av espressobönor, kakaonibs, brunt socker och subtila vaniljstänk som rundar av smaken. Ett öl att dricka i lugn och ro, utan stress. 

Betyg: 5 av 5

Läs mer: 

Tre julöler under 20 kronor

Så gör du hemmagjord glögg – enkelt recept

Så smakar världens äldsta whisky