Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Veckans öltips: 3 folköl från svenska mikrobryggerier

När arbetsveckan går mot sitt slut är det många som ser fram emot en riktigt god öl.

Tur då att Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggren, från GBG Beer Week, tipsar om bästa ölsorterna inför varje helg.

Denna vecka tipsar experterna om 3 folköler från svenska mikrobryggerier – som alla går att hitta på matvarubutiken Lidl. En bra satsning på lokal öl som experterna tycker ska uppmärksammas.

Fredrik Berggren

SESSION IPA Beersmiths Passion för Folk (folköl) Sverige, 17:90 kr

Ett av de mest prisvärda ölen i Lidls sortiment av folköl från svenska småbryggerier. Att hitta en välhumlad session IPA under 20-lappen får räknas som ett fynd. Fräsch och bubblig öl smaksatt med mango- och passionfruktspuré. Det lätt syrliga, tropiska anslaget följs av en rejäl dos bitterhet med mintig klarhet. Rekommenderas till en mild nudelwok med biff och ingefära.

Betyg: 4 av 5

GOSE What Gose Around (folköl) Sverige, 19:90 kr

Örebro Brygghus har en talang för att göra suröl som är lättillgängliga utan att bli karaktärslösa. Denna trevliga folköls-gose är ett typexempel. Förutom mjuk syrlighet ingår även salt och koriander. Har en len munkänsla med lika lena nyanser av citronzest, rabarbersylt och picklad gurka. Intressant och uppfriskande till fish and chips, eller liknande.

Betyg: 4 av 5

APA Beerbliotek Every li’l thing (folköl) Sverige, 22:90 kr

I snart tio år har Beerbliotek varit ett tongivande, men svåruttalat namn på Göteborgs ölscen. Ur deras folkölsportfölj väljer vi denna stänkare i American Pale Ale-stil. Rik på smak och fräsch som attan. Har en lätt söt och knäckig underton som förenar sig fint med julgransbarrig beska och pigga stänk av citrus och aprikos. Snyggt sammansatt med minst lika bra stuns som deras större och starkare grejer.

Betyg: 4 av 5

Läs mer:

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Fyra goda drinkar att värma dig med i kylan

Richard Juhlins udda tips på mat till champagne