Att återgå till traditionell lager har blivit en vanlig sak bland ölfantaster.
1 av 2: Att återgå till traditionell lager har blivit en vanlig sak bland ölfantaster. Foto: SHUTTERSTOCK
Både producenten och konsumenten är i dag mer medvetna i sina val, varför ekologisk öl blivit alltmer populär.
2 av 2: Både producenten och konsumenten är i dag mer medvetna i sina val, varför ekologisk öl blivit alltmer populär. Foto: SHUTTERSTOCK

Trender inom öl – 5 heta att ha koll på

Öl kan vid en första anblick framstå som någonting enkelt – men icke.

På Sveriges ungefär 300 bryggerier pågår en ständig kamp för att bemöta konsumentens alltmer medvetna och nischade efterfrågan.

Här är en lägesrapport.

För den som inte är insatt i saken kan öl tänkas vara simpelt – men skenet bedrar. Den folkkära drycken omges av ett närmast svindlande nörderi. Ett nörderi som är i ständig rörelse och utveckling.

Staffan Adin, inköpare på Systembolaget, sätter fingret på fem trender som har präglat ölets värld på sistone. Medvetenhet och nisch är ledord:

– Människor vill ta ansvar samtidigt som de vill vara lite unika, säger han.

1. Suröl

Suröl befinner sig på kanten av nördighet och är en het trend bland de som gillar att fördjupa sig. Vi snackar skäggiga snubbar på Södermalm i Stockholm. Och jag själv, skämtar Staffan Adin. I kategorin återfinns bland annat populära Berliner Weisse och Lambic geuze.

2. Traditionell lager

Att återgå till traditionell lager har blivit en vanlig sak bland ölfantaster. Inte sällan till klassisk pilsner. Både tjeckisk och tysk stil är populära. Det är lite "back to basic" som gäller – det är elegansen i det simpla man vill åt.

LÄS MER: I en djungel utav öl – här är din guide 

3. Ekologisk öl

Både producenten och konsumenten är i dag mer medvetna i sina val, varför ekologisk öl blivit alltmer populär. Sverige är dessutom i framkant vad gäller ekologisk produktion och omvärlden följer oss noga. Så kvaliteten är god och vi kan vänta oss fler ekologiska, spännande öler framöver.

4. Lägre alkoholhalt

Alkoholfri öl ökar i försäljning, samtidigt som starkölen kryper ner i alkoholhalt. En av de vanligaste frågorna vi på Systembolaget får är: ”vart står mellanölen?” – och mellanölen finns ju inte ens. Konsumenten vill helt enkelt ha öl med alkoholhalt högre än folköl men lägre än traditionell starköl.

LÄS MER: Alkoholfri öl – utbudet har aldrig varit bättre

5. India pale ale – IPA

Här är en av de stora trenderna på sistone, som dessutom fortsätter att växa. Vi pratar dels om session-IPA, alltså en IPA med lite lägre alkoholhalt, ofta under fem procent, dels vanlig IPA som gärna sticker upp lite i alkoholhalt.

– IPA kan beskrivas som föregångaren till vad suröl är i dag. Innan IPA nådde den breda massan var det nischat, nu är det väldigt vanligt. Och i samband med att något blir vanligt lämnar nischade ölnördar skeppet för att hitta nästa grej, avslutar Staffan Adin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!