Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Öl smakar helt klart olika beroende på serveringstemperatur.

Foto: Adobe Stock

1 av 2

En stout har en annan idealtemperatur än en lager.

Foto: Adobe Stock

2 av 2

Din öl smakar olika beroende på om den serveras iskall eller rumstempererad. 

Vilken temperatur som rekommenderas beror också på vilken öl det är som bjuds – det är till exempel stor skillnad på lager, ale och stout.

Lär dig mer i Allt om Vins enkla temperatur-guide. 

Ämnen i artikel:

Öl

Andra har också läst

Att gå ut och  "ta ett par kalla" är i dag en relativt vedertagen synonym till att dricka några öl. Och för många är det just kall en öl ska vara. Inget fel med det egentligen. 

För den personliga smaken är alltid den viktigaste i slutändan. Älskar du riktigt kall öl – så ska du naturligtvis dricka den så. 

Öl har olika idealtemperaturer

Man ska däremot vara medveten om att det är stor skillnad på öl och öl. En ljus lager och exempelvis en stout skiljer sig, och har därmed olika idealtemperaturer som påverkar smakämnenas balans. 

LÄS OCKSÅ: Så häller du upp öl på rätt sätt

Smaken förändras i takt med värmen

Och sammanfattningsvis är just balans nyckeln. En kall öl tar visserligen fram törstsläckande egenskaper, men riskerar att förlora mycket av sin smak och doft. En lite högre temperatur öppnar däremot upp både arom och fyllighet. Med andra ord – ölets smak förändras i takt med värmen. 

Tänk därför på att ölets temperatur stiger så fort du hällt upp det i glaset. Därför kan ett tips vara att hälla upp det någon eller några grader kallare än rekommenderade serveringstemperaturen. 

LÄS OCKSÅ: Allt om Vins öl-sida - tester, nyheter och tips

Rekommendationer för temperatur kan se olika ut

Och på tal om det kan rekommendationer se något olika ut, beroende på vem du frågar.   Vi har utgått från Systembolagets rekommendationer här under. Men den internationellt kända öl-experten och författaren Michael Jackson tog en gång i tiden fram en femgradig skala för serveringstemperaturer, som skiljer en aning.

LÄS OCKSÅ: 5 fakta om världens vanligaste alkoholdryck

Han rekommenderade väl kylt (7 °C) för ljus lager, kylt (8 °C) för veteöl, lätt kylt (9 °C) för mörk lager och tyskt veteöl, källarsvalt (13 °C) för ale, stout och de flesta belgiska öl och rumstemperatur (15,5 °C) för stark mörk ale och barley wine.

Rätt temperatur för rätt öl

Detta är en generell guide för serveringstemperatur. Ölen kan med fördel vara kallare när den hälls upp då temperaturen stiger snabbt i glaset. 

 

Ljus lager

8-10°C.

Mellanmörk & mörk lager

10-12°C.

Porter & stout och imperial

Torr: 10-12°C / Söt: 14-16°C

Ale belgisk stil

Ljus: 8-10°C / Mörk: 10-12°C

Ale brittisk-amerikansk stil

Ljus & mellanmörk: 8-10°C / Mörk: 10-12°C

Ale i tysk stil

8-10°C.

Veteöl

6-8°C.

Syrlig öl

6-8°C.

Källa: Systembolaget

Källor: Systembolaget , ölkollen.se , wikipedia