Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur du häller upp din öl påverkar hur den kommer att smaka.Hur du häller upp din öl påverkar hur den kommer att smaka.Hur du häller upp din öl påverkar hur den kommer att smaka.
Många väljer att vinkla eller luta glaset och hälla längs kanten. Gör du så stannar kolsyran kvar i din öl - på gott och ont.Många väljer att vinkla eller luta glaset och hälla längs kanten. Gör du så stannar kolsyran kvar i din öl - på gott och ont.Många väljer att vinkla eller luta glaset och hälla längs kanten. Gör du så stannar kolsyran kvar i din öl - på gott och ont.
1 AV 3
Maxa smaken men behåll kolsyran
2 AV 3
Hur du häller upp din öl påverkar hur den kommer att smaka.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Många väljer att vinkla eller luta glaset och hälla längs kanten. Gör du så stannar kolsyran kvar i din öl - på gott och ont.
Foto: Fotolia

Snabbguide: Så häller du upp öl på rätt sätt

Rätt märke och temperatur är ofta viktigt när vi serverar öl.

Men många glömmer bort att även sättet du väljer att hälla upp den på - påverkar smaken och upplevelsen.

Allt om Vin tipsar här om hur du häller upp din öl på bästa sätt.  

Det är inte bara självklara saker som glas, val av öl eller temperatur som påverkar hur ölen kommer att smaka och upplevas när du dricker den.

Faktum är att ditt sätt att hälla upp ölen på har stor betydelse. Här är tre vanliga sätt att hälla upp en öl på, som ger olika resultat. 

■ Luta glaset

Många gillar att luta glaset samtidigt som man häller ölet sakta utmed glasets kant. Det gör att du behåller mer kolsyra i din öl och får mindre skum. Däremot kommer inte lika stor mängd aromer och smakämnen i ölet att frigöras. Dessutom upplevs en öl serverad på det här sättet som mer mättande och tung i magen. 

LÄS OCKSÅ: Så mycket sprit finns det i öl eller vin 

■ Ställ glaset på plant underlag för bättre skum

Ställ glaset på plant underlag och håll flaskan cirka 10 centimeter ovanför när du sakta häller ölen i en jämn stråle mot glasets mitt. På så sätt bildas ett rejält skum. Nu har du också fått en generösare öl och frigjort en massa smakämnen. Däremot är kolsyran inte lika tydlig.  Men det här är en metod som tar lite tid. För när skummet sjunkit något bör du upprepa proceduren tills glaset är fyllt till cirka tre fjärdedelar med öl.  

■ Kombinera metoderna 

Luta glaset och häll utmed glasets kant till det är till hälften fyllt med öl. Ställ därefter glaset på plant underlag och häll från cirka 10 centimeters avstånd. Smak och aromer frigörs, men det finns även gott om kolsyra kvar i glaset. 

Att tänka lite extra på när det gäller skum och temperatur på öl:

Temperaturen på din öl bör vara lagom för att få till ett fint skum. En för kall öl ger ett dåligt skum, och en för varm öl ger ett kraftigt skum av dålig kvalitet som snabbt sjunker ihop. 

 

 

 

Källa: Systembolaget & sverigesbryggerier