Smaken viktigast när svensken väljer öl

Smaken avgör valet av öl, visar en undersökning från Sveriges Bryggerier.

Foto: ©Mirko - stock.adobe.com

Smaken avgör valet av öl, visar en undersökning från Sveriges Bryggerier.

En färsk Novusunderökning visar att smaken är den enskilt viktigaste faktorn när svensken ska köpa öl. Pris och alkoholprocent väger betydligt lättare. 

Föga överraskande säljer ljus lager fortfarande bäst.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det är branschorganisationen Sveriges Bryggerier som har gett Novus uppdraget att undersöka svenskarnas preferenser vad gäller öl. Och siffrorna är tydliga. Fyra av fem tillfrågade svarar att smaken är den avgörande faktorn när ett ölköp ska göras. 

LÄS OCKSÅ: Ölen som sålde bäst på Systembolaget under 2018

Pris och alkoholstyrka verkar vara av underordnad betydelse. Endast åtta procent låter plånboken styra valet av pilsner och alkoholvolymen är bara väsentlig för tre procent av konsumenterna. 

– Vi möter många som tror att svenskar väljer öl utifrån alkoholstyrka, men det är verkligen dags att döda den myten, säger Anna-Karin Fondberg som är vd på Sveriges Bryggerier.

– Undersökningen bekräftar det vi i branschen har pratat om länge. Man vill ha god dryck som passar till maten, det spelar inte så stor roll om den är alkoholstark eller inte, fortsätter Anna-Karin Fondberg.

Den tesen förstärks av försäljningsstatistiken för alkoholfri öl, som enligt undersökningen ökar stadigt. 24 procent av svenskarna dricker alkoholfri öl åtminstone varje månad. I det yngre ålderssegmentet 18-29 år är motsvarande siffra hela 34 procent.  

LÄS OCKSÅ: Här är 6 svenska goda öl i sommar

Lager fortfarande i topp

Tre av fyra enkätdeltagare föredrar ljus öl av lagertyp. Även detta avspeglas i Systembolagets försäljningsstatistik för 2018, där de 10 mest sålda ölen är just ljus lager. På sikt kan det dock komma att se annorlunda ut.

Bland de yngre svarar nämligen varannan tillfrågad att de hellre väljer humligt öl, exempelvis IPA. 

LÄS OCKSÅ: Experterna: 15 goda öl till årets grillfester

Ung eller gammal, experimentvillig eller konservativ – klart är att svenskarna i första hand låter smakupplevelsen avgöra vad som ska finnas i ölglaset.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer