Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Matcha öl och snacks - här är de enkla tipsen.
Matcha öl och snacks - här är de enkla tipsen.
Matcha öl och snacks - här är de enkla tipsen.
Matcha öl och snacks - här är de enkla tipsen. Foto: Adobe Stock

Så väljer du rätt snacks till din öl

Mousserande vin är ofta enkelt att kombinera till snacks tack vare bubblorna, men även öl kan smaka ljuvligt ihop med en rad vanliga tilltugg. Håll bara koll på att beskan i din öl inte tar över. 

Chips och jordnötter är ett klassiskt snacks till vinet, men fungerar också perfekt till öl i många olika versioner. Beskan i din öl upplevs här mindre på grund av de salta tilltuggen. Tänk ljus lager och ale av brittiskt, amerikanskt och tyskt snitt. En annan favorit till öl är förstås ölkorv, en riktig klassiker som dock finns i otaliga versioner. 

Ljus öl till snacks med chili 

För den som vill experimentera med smakerna är det förstås värt att försöka para ihop rätt korv med rätt öl, en tumregel är till exempel att ljus lager rimmar fint med heta, kryddiga korvar. Även veteöl med sötma kan funka men se upp gör mörk lager eftersom den lite rostade tonen i den sortens öl gärna förstärker hettan i korven. 

LÄS OCKSÅ: Goda snacks till bubbel 

Denna grundregel gäller alla sorts snacks med stark smak, som ostbollar eller andra snacks med chilikrydda. Tänk ljus öl och liten beska som smakkompis här så blir det som allra trevligast. Sedan kan det förstås vara så att just du har en förkärlek till både hett och beskt - då kan det i stället vara värt att testa en fruktig IPA. 

Beskan kan avgöra

När det gäller öl är det som sagt en god idé att hålla koll på beskan, ett enkelt sätt är att kika på hyllan på Systembolaget där det anges beska, fyllighet och sötma. Precis som när det gäller vin lönar det sig stort att prova sig fram för att hitta den bästa smakupplevelsen. 

LÄS OCKSÅ: Vin till chips och ostbågar? Så väljer du rätt 

Fler goda snacks till din öl

Skagenröra passar fint till ljus lager tack vare den syrliga crème fraichen. 

Snittar med löjrom, även dessa ofta med crème fraiche, funkar fint till ljus lager, men även veteöl i frisk stil. 

Hårdostar med salt och/eller mycket smak trivs ihop med belgisk ale eller annan öl i den stilen. Här är det låg beska och knäckig, lite fruktig smak i glaset som bidrar till en klockren kombination.