Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vilket ölglas ska man egentligen satsa på för största möjliga ölnjutning?Vilket ölglas ska man egentligen satsa på för största möjliga ölnjutning?Vilket ölglas ska man egentligen satsa på för största möjliga ölnjutning?
Bra val: Ett vanligt vinprovarglas, med avsmalnande topp som håller aromerna på platsBra val: Ett vanligt vinprovarglas, med avsmalnande topp som håller aromerna på platsBra val: Ett vanligt vinprovarglas, med avsmalnande topp som håller aromerna på plats
Ett glas med samma form som en cognacskupa passar bra till öl.Ett glas med samma form som en cognacskupa passar bra till öl.Ett glas med samma form som en cognacskupa passar bra till öl.
1 AV 3
Vilket ölglas ska man egentligen satsa på för största möjliga ölnjutning?
Foto: Fotolia
2 AV 3
Bra val: Ett vanligt vinprovarglas, med avsmalnande topp som håller aromerna på plats
Foto: Fotolia
3 AV 3
Ett glas med samma form som en cognacskupa passar bra till öl.
Foto: Fotolia

Så väljer du rätt ölglas – enkel guide

Öl är gott – men det kan bli ännu godare. Och det är inte svårt!

Tricket är helt enkelt att använda rätt sorts ölglas.

Läs Allt om Vins enkla guide så kan du få ett glas öl att dofta och smaka ännu bättre. 

Systembolaget gjorde för ett antal år sedan en omfattande provning av 35 olika ölstilar i 13 olika sorters glas. Det var glas av alla former och modeller.

– Vi hade minst sex olika glas för varje ölstil. Allt för att verkligen gå till botten med hur olika glas påverkar doft- och smakupplevelsen, berättade ölinköparen Staffan Adin för Systembolagets webbsajt den gången.

Ett klassiskt vinglas funkar bra

Det var kanske ingen större överraskning för sommelierer och vana ölprovare vilken form av glas som passar bäst generellt sett... 

Ett klassiskt vinprovarglas har precis de egenskaper man söker även för ölprovning, nämligen att doftaromerna koncentreras där näsan sticks ner i den avsmalnande toppen av glaset. Det ska alltså vara ett glas med rund och bred "midja" och med en fot att hålla i för att inte påverka temperatur och utseende genom glaset. 

Enligt Systembolagets stora provning fanns en variant på dessa glas som verkligen ger ölets aromer extra kraft, djup och dimensioner – de glas som har en överdimensionerad rund midja med en avsmalnad topp, likt cognacskupa eller bourgognekupa, det sistnämnda en vinglasvariant med extra mycket rymd och extra bred "midja". Dessa glas kan ibland kallas för porterglas eller "snifter" med ölprovarnas terminologi.

Diska ordentligt

Allt om Vins öl-experter Petur Olafsson och Fredrik Berggren håller med om slutsatserna i provningen, och gör ett betydande tillägg:

– Oavsett glas så är det viktigaste att glaset är rent och nydiskat så att inte fett eller smutsrester finns kvar, fett förstör både skum och aromer.

De sämsta glasen doftmässigt, kom testarna fram till, var vanliga helt raka, cylinderformade glas. 

 

Öl-experternas bästa tips – så väljer du rätt glas!

Här bjuder Allt om Vins öl-experter Fredrik Berggren och Petur Olafsson på en snabb checklista för att få ut maximalt av öl-upplevelsen:

• Ett bra ölglas ska vara rymligt så att ett rejält skum får plats.

• Glaset bör vara kupat eller tulpanformat för att kunna snurra ölet i glaset, vilket frigör aromer.

• Prova aldrig öl i plastmuggar om du vill bedöma ölet rättvist.

 • Olika ölstilar passar i olika glas - om man exempelvis dricker mycket brittisk ale kan ett klassiskt pintglas vara passande, dricker man mycket IPA kan ett kupat glas vara lämpligt så man känner humlearomerna.

• Oavsett glas så är det viktigaste att glaset är rent och nydiskat så att inte fett eller smutsrester finns kvar, fett förstör både skum och aromer.  

LÄS OCKSÅ: Så häller du upp öl på rätt sätt - snabbguide