Hela gänget bakom bryggeriet Oppigårds från Hedemora. I början av december tilldelades företaget Allt om Vins hederspris 2019.
1 av 2: Hela gänget bakom bryggeriet Oppigårds från Hedemora. I början av december tilldelades företaget Allt om Vins hederspris 2019. Foto: Pressbild
Oppigårds får hederspriset för att de gjort och gör skillnad för Sveriges ölkultur.
2 av 2: Oppigårds får hederspriset för att de gjort och gör skillnad för Sveriges ölkultur. Foto: Adobe Stock

Ölhantverk från Dalarna belönades av Allt om Vin

Oppigårds stora ölframgångar kan till stor del förklaras med ett ord. Feghet.

Och sagan började – faktiskt – med vin!

För det är lite som en saga, hur det lokala öl-bryggeriet ute på landet (i byn Ingvallsbenning) utanför Hedemora, lyckats balansera kvalitet, ekonomi, och prisvärt öl. Samtidigt som de fortsatt öka så mycket att de för några år sedan växte ur kostymen, och byggde ännu ett bryggeri på den gamla övergivna fotbollsplanen. Oppigårds går också att se som en symbol för det stora uppsvinget när det gäller bryggerier av kvalitetsöl i Sverige.

Men allt startade alltså med vin. Och ett ”experiment” av en nyfiken 13-åring.

– Jag hade en damejeanne gömd bakom sängen. Där blandade jag svarta vinbär med en sockerbit om dagen, och så fick det spontanjäsa, avslöjar Björn Falkeström, grundare, vd och ägare på Oppigårds.

”Det vi håller på med är hållbarhet på riktigt, inte för att vara moderna eller politiskt korrekta”

– Man får hitta på egna lösningar när man bor så här avsides…

Startade med mammas kastrull 

Några år senare klurade Björn ut vad man kunde använda mammas stora konserveringkastrull till.

– Den var stor nog, och där blandade jag malt och vatten. Då var jag 18 år, berättar Björn, nu 53.

…och resten är bryggerihistoria, som i år imponerade så mycket på Allt om Vin:s jury att Oppigårds får motta redaktionens speciella pris. Det tillfaller något svenskt som verkligen gör skillnad när det kommer till dryck här i landet.

Motiveringen som formulerats tillsammans med våra två öl-experter Petur Olafsson och Fredrik Berggren är en ren hyllning till ölhantverket från Dalarna.

Och så var det där med fegheten, som också ingår i framgångsmodellen.

– Jag var lite feg med prissättningen i början, lite rädd för jantelagen. Så jag satte priserna mittemellan mina bryggaridoler – dyrare än Jämtlands men billigare än Nils Oscar. De nyare bryggerierna som kommit efter oss har gått in på högre prisnivåer.

Prisvärd öl av god kvalitet 

Det blev och har fortsatt vara en helrätt mix och balans av god kvalitet och bra pris.

Men det Björn är mest stolt över är ändå hur bryggeriet lyckas vara ”hållbart” och självständigt trots det geografiska läget – långt bort från det mesta. Oppigårds har till och behövt skaffa ett eget reningsverk.

– Sex sju anställda är härifrån bygden, och på så vi försörjer vi ju lika många familjer, som annars kanske hade tvingats flytta för att få jobb. Våra restprodukter används som foder i gris- och mjölkproduktion i trakten – för att bara nämna några exempel.

– Jag tycker att det vi håller på med är hållbarhet på riktigt; inte för att vara moderna eller politiskt korrekta. Vi m å s t e helt enkelt ta ansvar själva.

Motivering: ”En verklig pionjär på den svenska ölscenen – i ständig utveckling, levererar konstant hög kvalitet och har en prisbild som varit attraktiv för en bredare grupp. Oppigårds har med klassiska öl som Golden Ale, Amarillo, Single Hop ale och Indian tribute lyckats få den stora massan att testa öl från svenska hantverksbryggerier och därmed hjälpt hela branschen. Inget annat bryggeri har lika framgångsrikt varit en inkastare till hantverksölens värld” 

Bryggeriet från Ingvallsbenning i Dalarna

Oppigårds bryggeri med 20 anställda ligger i byn Ingvallsbenning, sju kilometer utanför Hedemora i Dalarna. 2002, när bryggeriet startade gjordes 8000 liter öl. Nu har volymen ökat till 2 miljoner (!) liter som säljs över hela Sverige. Grundaren och ägaren Björn Falkeström bor tillsammans med sin fru i en stuga på Oppigård som varit i samma familjs ägor sedan 1700-talet. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!